Kapitoly z historie Termesiv

V sobotu 15. října uspořádal SDH Termesivy společně s Osadním výborem Termesivy a Karlem Zachariášem v kulturním domě Sousedské posezení. Slavnostní odpoledne zahájilo hudební vystoupení akordeonového tria pod vedením Ivany Laštovičkové.

uniweb weby

Hlavním programem posezení bylo představení knihy Kapitoly z historie Termesiv v dějinných souvislostech 1379-2014. Autor této knihy Karel Zachariáš pohovořil o svém díle místním spoluobčanům, kteří zcela zaplnili kulturní dům. Po křtu knihy následovala autogramiáda. Součástí zajímavého odpoledne bylo promítání dobových fotografií. Pamětníci zavzpomínali, jak to vypadalo dříve v Termesivech. Mladá generace možná historické fotografie viděla poprvé. Jak vůbec vznikla kniha, kterou napsal Karel Zachariáš? „ V  roce 2014 byly významné akce v Termesivech.
Na slavnostní schůzi 4. ledna v místním kulturním domě bylo vzpomenuto výročí 100 let od založení Sboru dobrovolných hasičů. Na vydařeném kulturním odpoledni 21. června bylo vzpomenuto výročí 635 let od první písemné zmínky o Termesivech. Byl jsem požádán organizátory, abych na těchto vzpomínkových setkáních seznámil přítomné s historií sboru i obce. Překvapil mě nebývalý zájem účastníků o  historii naší obce. Bylo mi řečeno, že bych si neměl nechávat získané poznatky jen pro soukromou potřebu. To bylo impulsem k napsání knihy,“ vysvětlil Karel Zachariáš. Napsat knihu nebylo jednoduché, protože autor čerpal z veřejně publikovaných zdrojů, pamětí starousedlíků, z pozůstalosti a paměti svého otce. Karel Zachariáš svoji knihu věnuje: Sboru dobrovolných hasičů v Termesivech ku příležitosti 100. výročí založení sboru, rodákům, občanům a příznivcům Termesiv. Zvláštní poděkování patří: Pavlu Rousovi za poskytnuté podklady a informace o středověkém stříbrorudném dolování na katastru obce.
Autor děkuje také svému synovi a dceři s rodinami za podporu a sponzorování vydání této knihy, Janu Stejskalovi za foto ze současnosti v roce 2015, manželům Martinovi a Gabriele Procházkovým za přepis textu a předtiskovou přípravu.
Kniha by neměla chybět v žádné knihovničce obyvatel obce Termesivy.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 23.10.2016 20:19




0 +
 

Hlavní zprávy