Nechte zpívat Mišíka ve světelském kině

Režisérka Jitka Němcová představuje ve svém celovečerním dokumentu životní příběh Vladimíra Mišíka, vynikajícího muzikanta, člověka, který si vždycky stál za svým a nenechal se zkorumpovat ani mocí a metály, ani komercí.

uniweb weby

Celovečerní dokumentární film o legendárním českém rockerovi Vladimíru Mišíkovi začíná v 19.00 v městském kině ve Světlé nad Sázavou.

Vladimír Mišík patří k zásadním osobnostem české populární hudby. Svou tvorbou ovlivnil celou generaci umělců z hudebního, výtvarného i literárního světa. Je spoluzakladatelem (s kytaristou Radimem Hladíkem) kapely Blue Effect a přes čtyřicet let hraje s kapelou Etc. Filmový příběh Vladimíra Mišíka je složen z mozaiky jeho vzpomínání, písní, dobových i osobních archivů, z rozhovorů s  kolegy, blízkými přáteli a rodinou. Střídání fiktivního prostoru na Mišíkově planetce s realitou na planetě Zemi vnáší do filmu rytmus, vtip, hravost a vřelou lidskost.

Součástí Vladimírova osudu je i téma nepoznaného otce, amerického vojáka, po němž zbyly jen matčiny vzpomínky a dvě fotografie. Snaha dozvědět se o něm něco bližšího dlouho nevedla k žádným výsledkům, ale Vladimírův syn Adam za pomoci českých i amerických historiků pátrání po rodinných kořenech nevzdal…

„Mišíkovo téma je o hledání, lidí, věcí, hudby, poezie a v neposlední řadě amerického otce, hledání událostí, které prošly jeho životem, jestli se naplnil osud člověka, který je obdařen talentem a nadáním a jestli svůj talent nerozmělnil ani nepromrhal. Chceme zjistit, proč ho nikdy muzikanti neopustili, i když zůstal sám, vždy se mu podařilo postavit novou a lepší kapelu, proč ho spoluhráči nosili na jeviště, když byl dva roky na vozíku, jaké to je kouzlo a charisma, které má…,“ představuje svůj film Jitka Němcová.

Snímek Nechte zpívat Mišíka je v distribuci doplněn předfilmem, krátkým animovaným filmem Superbia maďarské režisérky Lucy Tóth. Ten vznikl v maďarsko-česko-slovenské koprodukci a byl vybrán jako jediný animovaný film do mezinárodní soutěže Semaine de la Critique na 55. ročníku filmového festivalu v Cannes.

Režie: Jitka Němcová
Scénář: Jitka Němcová
Kamera: Diviš Marek

Hrají: Vladimír Mišík, Adam Mišík, Bára Mišíková, Maťo Mišík, Radim Hladík, Jiří Kozel, Pavel Fořt, Vladimír Kulhánek, Stanislav Kubeš, Jan Hrubý, Olin Nejezchleba, Pavel Skál.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy