Knihovny na Vysočině ožijí dokumenty

To nejlepší z českého filmového dokumentu po roce 1989 bude po celý letošní rok k vidění ve třech knihovnách Vysočiny. Snímky režisérky Olgy Sommerové, Věry Chytilové, Miroslava Janka a dalších osobností české dokumentaristiky budou moci návštěvníci zhlédnout přímo na počítačových obrazovkách knihoven v Havlíčkově Brodě, Jihlavě a Třebíči.

uniweb weby

Projekt představí v pondělí 26. března film režiséra Pavla Kouteckého Hledači pevného bodu, který v havlíčkobrodské Krajské knihovně Vysočiny uvede osobně producentka Jarmila Poláková.

Výběr snímků do projektu zajišťuje Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava a jihlavské Centrum dokumentárního filmu. „Kdokoli má průkazku do některé z knihoven, může se kdykoli přijít podívat na vybraný dokumentární film,“ popisuje ředitel Centra dokumentárního filmu Šimon Bauer. „Těší nás, že tímto způsobem oslovíme neotřelými dokumentárními snímky i ty, kteří moc nechodí do kina a dokument znají jen z televize.“

V rámci mezinárodního projektu AVA, který propojuje filmové festivaly s knihovnami, se představí filmy Olgy Sommerové (Věra 68, Magický hlas rebelky), Heleny Třeštíkové (Zkáza krásou), Drahomíry Vihanové (Denně předstupuji před tvou tvář), Věry Chytilové (Pátrání po Ester), Pavla Kouteckého (Občan Havel, Hledači pevného bodu), Miroslava Janka (Olga, Normální autistický film), Víta Klusáka a Filipa Remundy (Český sen) a další filmy předních českých tvůrců.

„V dnešní době se natáčí stále více dokumentárních snímků, bývá však těžké je dostat k tomu správnému publiku. Klasická kinodistribuce už nestačí. Proto jsou v posledních letech tak oblíbené filmové festivaly nabízející kvalitní filmy z celého světa velkému publiku. Propojení dokumentů a knihoven je zajímavý nápad, který pomůže filmům najít nové diváky,“ komentuje spolupráci s knihovnami ředitel festivalu Ji.hlava Marek Hovorka. 

Do projektu AVA se zapojily filmové festivaly a knihovny v Německu, Finsku, Belgii, Irsku i Itálii. Projekt byl podpořen grantem z programu Kreativní Evropa MEDIA. Projekce začíná v pondělí 26. března v 19.00 v Krajské knihovně Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Vstup je zdarma

Režisér Pavel Koutecký sledoval dvanáct let osudy čtyř lidí, kteří v listopadu 1989 vystoupili na veřejnosti: hudebník Michael Kocáb, disident Jan Ruml, mladý účastník zásahu na Národní třídě Kryštof Římský a studentský vůdce Martin Mejstřík. Doba po listopadu otevřela před každým nové možnosti, příležitosti a šance. Unikátní filmový projekt zachytil jejich hledání, bloudění, předsevzetí i pochybnosti na cestě k vlastnímu místu v neklidných vodách transformující se společnosti.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy