Koncert v kostele sv. Mikuláše v Krucemburku

Kostel sv. Mikuláše v Krucemburku hostí v sobotu 22. října komponovaný pořad hudby a slova, tematicky zaměřený na dvě významné osobnosti mající velmi blízký vztah ke Krucemburku - na P. Karla Břízu a na malíře Jana Zrzavého.

uniweb weby

Vstoupí Chrámový pěvecký sbor Krucemburk, který má bohatou dlouholetou tradici. Podílí se pravidelně svým zpěvem na bohoslužbách, provozuje koncertní činnost v Krucemburku i v okolí, má za sebou několik úspěšných nahrávek. Marta Rejšková působí jako sbormistryně a varhanice.
Představí se také Kvarteto města Brna (Lubomír  Čermák, Pavel Kyncl, Bohuslav Fišer, Martin Švajda)  spolupracuje se Společností Jana Zrzavého (r. 2015 se uskutečnil v Krucemburku podobný pořad na téma Jan Zrzavý a Bohuslav Martinů). Na připravované kulturní akci zazní komorní hudba Bohuslava Martinů, velkého malířova přítele, a dále hudba Antonína Dvořáka, vyznačující se obdobným duchovním zaměřením, které vyzařuje i z obrazů Jana Zrzavého.
Soubor vznikl v roce 1969 na brněnské Janáčkově akademii múzických umění, kde se dostával do blízkého kontaktu s pedagogy, kteří byli zkušenými komorními interprety: např. s Jiřím Trávníčkem, primáriem Janáčkova kvarteta. Kvarteto města Brna podniklo od roku 1972 četné koncertní cesty do ciziny (Rakousko, Bulharsko, Německo, Španělsko, USA), účastnilo se také Pražského Jara. Má na svém kontě množství rozhlasových a televizních nahrávek u nás i v cizině. Repertoár souboru obsahuje v prvé řadě kompletní kvartetní dílo Smetanovo, Dvořákovo, Janáčkovo a Martinů, většinu velkých klasických a romantických kvartetů a také mnoho významných děl moderních i současných. Celkem má kvarteto v repertoáru více než sto skladeb.

Začátek je v 16.00.

P. Karel Bříza (14. 10. 1926 -  9. 12. 2001), krucemburský rodák, jehož 90. výročí narození a 15. výročí úmrtí si v těchto podzimních dnech připomínáme, je místnímu obyvatelstvu dobře znám jako kněz, hudební skladatel, varhaník a varhanář, učitel hudby a dirigent, ale také jako statečný člověk, který si od komunistického režimu vytrpěl své - ať už to bylo při vojenské službě v útvarech PTP nebo při záboru kláštera a následné internaci. P. Karel Bříza byl od roku 1969 aktivním propagátorem a realizátorem české liturgie namísto latinské. Jeho kancionál zvaný Břízovo ordinárium už se stal v oblasti liturgické doslova pojmem. Tento obětavý a velmi činorodý kněz byl osudem a komunistickou svévolí zavát na mnohá místa naší země, vykonával různé profese, ale svému přesvědčení a svému rodnému Krucemburku zůstal po celý život věrný. 
V pořadu zazní od tohoto autora sborová skladba z roku 1955 Panovnice krásná v podání Chrámového pěveckého sboru Krucemburk pod vedením Marty Rejškové, s níž P. K. Bříza zejména v 90. letech minulého století čile spolupracoval. Ve slovních vstupech zazní z úst recitátorů úryvky z korespondence P. Karla Břízy, z nichž je patrný vřelý vztah tohoto kněze k chrámové hudbě a ke Krucemburku.  

Jan Zrzavý
(5. 11. 1890 - 12. 10. 1977), významná postava naší národní kultury, má ke Krucemburku velmi důvěrný vztah. Malíře, narozeného v Okrouhlici, vázaly ke Krucemburku rodové kořeny ze strany jeho otce. Pobýval v Krucemburku zejména o prázdninách ve svém dětství a toto místo pro něj po celý život zůstávalo inspiračním zdrojem. Mnohé jeho obrazy (např. Krucemburk 1939, Krucemburk 1959, Jez na potoce Diousu, Krucemburk od Tří křížů) jsou důkazem jeho hlubokého procítění této krajiny. V těsné blízkosti kostela, v němž se bude sobotní kulturní akce konat, je malířův hrob. Právě zde je Jan Zrzavý dle svého přání pochován. Náhoda tomu chtěla, že právě v sobotu 22. 10. 1977 (tedy přesně na den před 39 lety) v kostele sv.  Mikuláše probíhal pohřeb Jana Zrzavého. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy