Kostel sv. Kateřiny září barevnými kvítky

Lavičky, stromy nebo betonové patníky v centru Havlíčkova Brodu zdobí v posledních měsících pletená vlna. V zimě přibyla šála na kostele sv. Kateřiny a před několika týdny ten samý kostel rozzářila barevná háčkovaná kvítka. Za barevným Brodem stojí spolek Motanice.

uniweb weby

Pletařský spolek vznikl před dvěma lety, kdy se podobnými aktivitami inspiroval v Praze. „Naším cílem nejsou plné šatníky svetrů, ale kreativní využití několika hodin v týdnu, kdy si může každý přijít zarelaxovat, popovídat si nebo jen mlčet a věnovat se pletení,“ vysvětlila zakladatelka Motanice Michaela Krpálková. 

Postupně během pletení vznikla celá řada nápadů a spolek se pustil do dalších aktivit. Společně s iniciativou Život kostelů za pomoci šály na věži kostela nebo aktuálně háčkovaných květin upevněných v oknech kostela sv. Kateřiny upozorňuje na špatný technický stav památky a na nutnost její opravy. „Po vyhlášené výzvě se zapojilo přes třicet žen, které uháčkovaly zhruba 600 kvítků, lístků a motýlů a z nich více než polovina aktuálně zdobí kostelík v centru Havlíčkova Brodu,“ doplnila Michaela Krpálková s tím, že ostatní květiny by mohly ozdobit například kostel sv. Trojice.

Nejde však o poslední projekt Motanice. Nadace Via za pomoci programu Živá komunita finančně podporuje tzv. Pletenou stezku, která by mohla přitáhnout pozornost nejen místních, ale také turistů. „Naším cílem je připomenout Bohuslava Reynka, jeho syny i Jana Zrzavého, kterým se dosud, alespoň podle našeho názoru, nevěnovala patřičná pozornost. Zároveň chceme připomenout místa starého Havlíčkova Brodu - dávno zaniklá,“ uvedla Michaela Krpálková

Motanice v těchto dnech finalizuje texty, které budou k dispozici na jednotlivých stanovištích stezky. „Půjde například o vlakové nádraží, o budovu dnešní centrální pošty, Trnkovu vilu nebo místo v parku Budoucnost. Všechna zastavení budou připomínat život Reynkových nebo Jana Zrzavého a pravděpodobně odhalí příběhy, které neznáme nebo už byly zapomenuty,“ prozrazuje na závěr Michaela Krpálková s tím, že pokud se vše zadaří, stezku by měla Motanice slavnostně otevírat zhruba v polovině července.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy