Krasohled už dnes málokdo zná

S kaleidoscopem - krasohledem přišel na svět roku 1816 skotský badatel David Brewster. Krasohled býval kdysi docela běžnou dětskou hračkou, která pomocí soustavy zrcadel a barevných tělísek nebo skleněné kuličky vytváří neopakovatelné obrazce při pohledu proti světelnému zdroji. V dnešní době krasohled skoro nikdo nevyrábí. Jedním z mála výrobců je Martin Titz z Havlíčkova Brodu. „Na krasohled si z dětství jasně vzpomínám a dodnes ho mám doma. Často jsem do něj koukal u babičky, ležel jsem na zá

uniweb weby

„Na krasohled si z dětství jasně vzpomínám a dodnes ho mám doma. Často jsem do něj koukal u babičky, ležel jsem na zádech a měnil si obrázky v něm. Když mi přišlo, že je nějaký lepší než ostatní, běžel jsem s krasohledem za někým, aby se mnou tu krásu mohl sdílet. Střípky se pochopitelně většinou posunuly a bylo po specialitě. 
To jak funguje, jsem také zjistil už v dětství. Plán byl prostý. Dostat se do krasohledu, ty skvělé drahokamy, prodat je, koupit si nový krasohled a ještě mi zůstane dost peněz pro spokojený život. Opravit jsem ho zvládl, bohužel drahokamy tam nebyly,“ popisuje seznámení s krasohledem Martin Titz, který založil firmu a v roce 2003 začal vyrábět krasohledy. Jako první začal v Čechách vyrábět a nabízet krasohledy optické se skleněnou kuličkou. Klasické krasohledy jsou replikou z 50. let. Nejrůznějších krasohledů už vytvořil tisíce. Kromě standardních papírových dělá i speciální celoskleněné či obří verze, vhodné třeba k umístění do zahrad.
V roce 2006 Martin Titz vyrobil největší krasohled na světě. Dva metry a dvanáct centimetrů dlouhý dřevěný krasohled o průměru šedesáti centimetrů a váze 80 kg je umístěný v Pelhřimově v Muzeu rekordů a kuriozit, kde je umístěn do speciálního stojanu, aby s ním diváci mohli otáčet. Martin Titz také vyrábí venkovní krasohledy o velikosti jednoho metru. „ Můj první venkovní krasohled je umístěný v Praze ve Stromovce vedle planetária. Do milovického Mirákula dělám celou sérii nerezových krasohledů, jeden už tam mají a další čtyři jsou ve výrobě. Jsem moc rád za takovou spolupráci a za to, že mě s důvěrou oslovili. První kusy venkovních kousků byly ze železa, mě osobně se postupující koroze - zub času - zamlouvá, na vnitřní obraz krasohledu nemá žádný vliv a naopak to uvnitř a vně je v zajímavém kontrastu. Současný nerez je však bezúdržbový a stále relativně hezký,“ uvedl Martin Titz. Určitě si čtenář klade otázku, kde lze zakoupit výrobky od Martina Titze? Zájemci se mohou informovat na webu: www.krasohledy.cz , kde je také možnost dozvědět se více o výrobě krasohledů. Martin Titz své výrobky prodává pravidelně v Havlíčkově Brodě na Trhu řemesel a tak navštivte jeho stánek ve čtvrtek 17. listopadu 2016 na Havlíčkově náměstí.
 
F1:  V Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově je největší krasohled, foto: archiv Martina Titze
F2:  Martin Titz prodává své krasohledy na Trhu řemesel v Havlíčkově Brodě, foto: archiv Martina Titze
F3:  Zájemci si mohou objednat skládačku krasohledu s návodem, foto: archiv Martina Titze
F4:  Martin Titz pořádá dílničky, kde si děti mohou vyrobit svůj krasohled, foto: archiv Martina Titze

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy