Kuchaři jihlavské OA, SZŠ a SOŠS se připravují na mezinárodní gastronomickou soutěž ve Francii

Ve francouzském regionu Alsace Champagne Ardenne Lorraine (dříve jen Champagne Ardenne) chystají mezinárodní gastronomickou soutěž Trofej Philippa Milla. Každoročně se ho účastní družstva z několika zemí a Kraj Vysočina vysílá vždy jeden vybraný tým školy, která se ve své výuce na gastronomii zaměřuje. Letos bude o pohár na Střední škole Gustava Eiffela v Remeši v pondělí 7. listopadu bojovat Eliška Procházková a Michal Seknička z OA, SZŠ a SOŠS Jihlava, kteří už několik týdnů trénují, aby svým

uniweb weby

Zajímavé na celé soutěži je, že žáci budou na Trophéé Mille poměřovat síly pod dohledem největších francouzských kuchařských mistrů, kteří se pyšní michelinským oceněním. Hvězdy představují nejprestižnější hodnocení v gastronomii, a kdo ji získal, ve své branži hodně znamená. „Naskytla se nám jedinečná příležitost vidět kuchařské hvězdy v akci, tak nám prosím držte všichni palce, ať Vysočině neuděláme v kolébce gastronomie ostudu,“ uvedl s trochou nadsázky učitel odborného výcviku OA, SZŠ a SOŠS Jihlava Libor Homolka.

 

Úkolem soutěžních dvojic je připravit šest porcí slaného a šest porcí sladkého chodu. Na přípravu jídla mají týmy tři hodiny a třicet minut i s přípravou tabule. Také letos organizátoři soutěže určili povinné suroviny, kterými jsou jehněčí pečeně, žampiony, šafrán a champagne. Celková kalkulace na oba chody, nepovinné suroviny, tedy na 12 porcí, nesmí přesáhnout 18 euro. Jihlavští studenti budou připravovat pečený jehněcí hřbet na bylinkách s omáčkou z kořenové zeleniny a červeného vína, jemné celerové pyré, konfitovaný brambor s máslem a šafránem, zeleninu na másle (žampiony, květák, ředkev, karotka, fazolové lusky, červená cibule). Sladký chod budou představovat ravioly z odpalovaného těsta plněné povidly, rozvar z karamelu a švestek podušený v champagne, podávané se skořicovým tvarohem a strouhaným perníkem.

 

V minulém roce se soutěže zúčastnili studenti AOHŠ Havlíčkův Brod Jakub Flégr a Adéla Dangová. Jejich pokrmy porotu zaujaly natolik, že v náročné konkurenci obsadili čtvrté místo.


Zdroj: Kraj Vysočina 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy