Kulturní i technický zážitek: Muzeum nové generace ve Žďáře nad Sázavou

Žďár nad Sázavou nabízí turistům kromě památek v centru města a poutního kostela na Zelené hoře i areál bývalého cisterciáckého kláštera v místním zámku. Tam se mimo jiné nachází stálá expozice Muzea nové generace, které už dva roky provozuje rodina Kinských.

uniweb weby

Výstava se nachází ve dvou patrech jižní budovy areálu. Muzeum poskytuje návštěvníkům audio průvodce s ovládáním navrhnutým pro všechny věkové kategorie. Nahrávky si hosté pouští podle čísel přiřazených k vystaveným předmětům a krátkým videím. Namísto monotónního komentáře typického pro audio průvodce ale můžou slyšet rozhovory vypravěče historie s malou dívkou nebo autentické zvuky navozující atmosféru tehdejší doby. Další rozdíl mezi klasickými muzei a touto výstavou tvoří četné projekce zakomponované do předmětů expozice.

První patro muzea se věnuje historii cisterciáckého kláštera a obdobím středověku. V ponurejší části výstavy se nalézají například repliky zakládajících listin a úryvky kronik. Druhé podlaží se věnuje baroku, dá se zde narazit na ukázky vynálezů, první pitvy i restaurovaných barokních soch. Velký prostor v obou podlažích dostávají také důležité osoby, které se v průběhu let podílely na fungování či dnešní podobě zámku. Zájemci o dějiny se proto dozví životní osudy zběhlého mnicha Jindřicha Řezbáře, nejznámějšího opata Václava Vejmluvy a architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Poslední úsek se věnuje světci, jemuž je zasvěcený žďárský poutní kostel, Janu Nepomuckému.

Návštěvníci uvidí také zajímavosti jako model kláštera s detailním popisem jednotlivých částí, podrobný rozvrh dne jeho obyvatel a objasnění geniálních výpočtů Santiniho při stavbě nedalekého kostela. Tvůrci mysleli i na děti – denní rutina mnichů je znázorněna trojrozměrnou instalací s figurkami osob a jedna z projekcí se promítá přímo do knihy. Díky otáčení stran se příběh posouvá na další části.

Autor: Tereza Brhelová

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy