Legendární sopranistka Gabriela Beňačková zazpívá ve Žďáře nad Sázavou

V pátek 15. září proběhne v Městském divadle ve Žďáře nad Sázavou od 19.00 koncert v rámci 12. ročníku festivalu Jakub Pustina a jeho hosté, který patří neodmyslitelně už mnoho let ke žďárskému kulturnímu dění. Zakladatelem festivalu je žďárský rodák, tenorista Jakub Pustina, který je bezesporu jednou z nejvýraznějších tváří operní scény současnosti.

uniweb weby

V letošním roce přijali pozvání na jeho festival česká sopranistka Ivana Pavlů, pěvecký sbor Žďáráček a legendární sopranistka světového renomé Gabriela Beňačková. Všechny umělce doprovodí na piano Jiří Hrubý. Posluchači budou mít možnost vyslechnout si na koncertě oblíbené melodie ze slavných operetních děl, jako je Polská krev (O. Nedbal), Čardášová princezna (E. Kalman), Veselá vdova (F. Lehár) nebo Hraběnka Mariza (E. Kalman). Když se řekne jméno Gabriela Beňačková, určitě se všem vybaví její ztvárnění Mařenky nebo Rusalky a tak se posluchači mohou těšit i na slavnou árii Rusalky Měsíčku na nebi hlubokém. Projekt je významně podporovaný z dotačního titulu města města Žďár nad Sázavou.  O koncert je obrovský zájem a tak v případě zájmu o vstupenky je k dispozici už jen pár přístavků, které je možno si rezervovat na www.jakubpustina.cz.

„S Maestrou Gabrielou Beňačkovou se už znám mnoho let, vlastně už od mých úplných pěveckých začátků. Vzpomínám si na naše první setkání, kdy jsem zpíval na jedné pěvecké soutěži a ona seděla v porotě. Když jsem dozpíval, byla zrovna krátká přestávka a tak paní Beňačková za mnou vyběhla na chodbu, pevně mě objala a s nadšením vykřikla: „To je hlas!“ A já jsem cítil obrovskou radost. Potom jsme se mnoho let potkávali na různých akcích či představeních a nikdy jsem si ani nemyslel na to, že bych s ní mohl třeba někdy zpívat. Před pěti lety, když byla poprvé předsedkyní poroty Mezinárodní pěvecké soutěže v operním zpěvu pro 35 zemí světa, kterou pořádám už deset let, jsem trochu v žertu navrhnul, zda by si se mnou něco nezazpívala. A k mému velkému údivu pohotově řekla, že se mnou ano. Tam to vše začalo a dnes k sobě na jevišti neodmyslitelně patříme, je nám spolu dobře a užíváme si krásných koncertů, které společně pravidelně zpíváme.  Dokonce se musím trochu pochlubit, že teď v září nám vychází společné CD, které jsme v letošním roce nazpívali,“ uvedl Jakub Pustina s tím, že si vybírá umělce pro festival na základě toho, že si sám dobře pamatuje na své začátky a jako každé začátky mladého pěvce, jsou vždy náročné. „Proto jsem se před dvanácti lety rozhodl, že bych chtěl, aby mým posláním byla pomoc mladým, nadějným talentům. Založil jsem tento festival a každý rok představuji mladé talenty. Na festivale se vystřídala už celá řada umělců z mnoha koutů světa a tak letošní rok padla volba na českou a velice talentovanou sopranistku Ivanu Pavlů. No a Žďáráček, to je moje srdeční záležitost a vždy mi dělá velkou radost si s nimi zazpívat, protože i já jsem byl před mnoha lety jejich hrdým členem a do dnes na to rád vzpomínám. Pokud zpívám ve Žďáře, nemůžou chybět. A když je to možné zvu je i na další koncerty. Naposledy jsme společně zpívali koncert v Mnichově,“ doplnil Jakub Pustina, podle něhož se návštěvníci koncertu mohou těšit na skvělou hudbu a zpěv. „Poprvé na koncertě představíme a pokřtíme naše nové CD, které jsme v letošním roce s Gabrielou Beňačkovou natočily.  Určitě si návštěvníci našich koncertů pamatují, že tu měla paní Beňačková zpívat už minulý rok, ale bohužel onemocněla a zaskočil za ní Jaroslav Dvorský. Proto jsem ji pozval letos znovu a těším se, že si koncert společně všichni užijeme. Po koncertě proběhne autogramiáda,“ uzavřel Jakub Pustina.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
út 12.09.2017 13:27




0 +
 

Hlavní zprávy