Lidé podpořili propagaci jihlavského referenda více než sto tisíci

Přípravný výbor referenda v Jihlavě po třiceti dnech uzavřel svůj benefiční internetový obchod. Jeho prostřednictvím přispělo na podporu informační kampaně pro jihlavské referendum 135 lidí celkovou částkou 104 733 Kč. Informační kampaň navíc podpoří i Nadace Vodafone a nadace VIA.

uniweb weby

„Velmi si vážíme tak silné podpory veřejnosti i místních firem. Je vidět, že komunitu problém pálí a lidé jsou ochotní kvůli platnému referendu sáhnout do peněženek. Vybrali jsme dokonce o 60 % více, než byla naše cílová částka. Věřím, že senám s takovou podporou podaří jihlavskou veřejnost mobilizovat a hranice volební účasti pro platné referendum bude pokořena,“ uvedl Matěj Man, zástupce přípravného výboru referenda.

Referendum proběhne společně s volbami do krajských zastupitelstev 7. a 8. října. Bude to v Jihlavě historicky první referendum. Ve třech otázkách se bude hlasovat o tom zda:
1. Má Jihlava zakázat stavbu spalovny odpadů ve svém katastru?
2. Má Jihlava zvýhodnit občany, kteří poctivě třídí odpad?
3. Má Jihlava zavést vyšší recyklaci a snížit množství odpadů v popelnicích?


Zákon stanovuje minimální účast pro platné referendum na 35 % voličů. To v Jihlavě znamená asi 15 000 lidí. „Jde nám především o to, aby sami Jihlaváci rozhodli o osudu odpadového hospodářství ve městě. Ujištění politiků, že se vJihlavě žádná spalovna neplánuje, po volbách vezme vítr. Výsledek referenda je naopak platný a soudně vymahatelný na rozdíl od volebních programů,“ dodává Matěj Man.
Možnost výstavby spalovny odpadů v Jihlavě byla letos ukotvena i do krajského plánu odpadového hospodářství. Ten říká, že by v příštích deseti letech mohla spalovna vJihlavě skutečně vyrůst. Jihlava už má pro spalovnu prostor i v územním plánu.

„Z úst místních politiků často slýcháme, že lidé nejsou dost informovaní a nejsou kompetentní vreferendu o spalovně a odpadech rozhodnout. Místní referendum ale není kongres odborníků, a je chyba ho tak prezentovat. Je to hlasování široké veřejnosti a Ústavou České republiky zaručený prvek přímé demokracie. Lidé se dokáží zamyslet nad tím, jak se jim bude žít ve městě se spalovnou, či bez ní,“ uzavírá Matěj Man.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 21.08.2016 12:40




0 +
 

Hlavní zprávy