Lidé potřebují jíst. Proto potřebujeme zemědělce

„Je tu někdo, kdo dnes snídal či svačil nebo bude obědvat a večeřet?“ zeptal se Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR studentů střední zemědělské školy při zářijovém setkání. Přihlásili se všichni. „A právě proto je zemědělství nejdůležitější obor, bez něhož se lidstvo neobejde."

uniweb weby

Nejen Česká republika, ale i další země Evropské unie se však v blízké době budou potýkat s nedostatkem zaměstnanců v tomto oboru. Důvodem je stárnoucí generace. Díky moderním technologiím je také zapotřebí stále kvalifikovanější síly. A těmi potenciálními pracovníky jste právě vy,“ obrátil se Pýcha ke studentům. 

Necelá pětina studentů VOŠ a SŠ veterinární, zemědělské a zdravotnické Třebíč ví, co budou chtít v budoucnu dělat. Polovina šla studovat pro lásku ke zvířatům. Přesto většina netuší, jaký obor po škole zvolí. „Právě proto Zemědělský svaz  pořádá besedy pro středoškoláky v rámci projektu Zemědělství žije!, aby se setkali s lidmi z oboru a mohli nahlédnout do toho, jak to v reálném životě chodí,“ vysvětluje Soňa Jelínková, koordinátorka projektu Zemědělství žije!. 
Společně s předsedou Zemědělského svazu ČR Martinem Pýchou přijel za studenty Stanislav Jaša ze Zemědělského družstva v Budišově, který v roce 2013 získal titul manažer roku, a Jaromír Krátký z družstva v Kožichovicích. 

Budoucnost zemědělství leží na bedrech mladých lidí

„Při své volbě zaměstnání si musíte stanovit nějaký cíl. Teprve poté budete moci v životě něčeho dosáhnout. A jak jistě vidíte, pokud si zvolíte zemědělství, máte jistou práci, která má nějaký vyšší smysl a vy máte šanci něco v životě dokázat. Není pravda, že technologie posunou zemědělskou výrobu do pozice plné automatizace. Lidské síly, té kvalifikované, bude vždy zapotřebí. I moderní technologie bude muset někdo umět řídit a v některých směrech ani lidskou sílu nahradit nelze,“ apeloval na studenty  Pýcha. „Budoucnost českého zemědělství leží na vašich bedrech,“ zakončil svou přednášku. 
Po té se slova ujal Stanislav Jaša, který zdůraznil potřebu šikovných mladých lidí. „S moderními technologiemi, které jsou v rostlinné, ale i živočišné výrobě, se zvyšuje produktivita práce. Přesto potřebujeme pracovité a šikovné zaměstnance, kteří by zvládli obsluhovat tyto stroje,“ uvedl. Pro ukázku pustil film, kde studenti shlédli sklizeň pícnin moderní technologií. 
Jaromír Krátký zdůraznil, že pro nalezení dobré práce je nezbytné mít zájem a nenechat se odradit prvním neúspěchem. 

Paradox. Svět potřebuje více potravin, přitom ubývá půda pro jejich produkci

Na světě je sedm miliard lidí. V roce 2050 nás tu bude 9 miliard. Všichni potřebují jíst.  Svět bude muset hledat kompromisy. Zvýší se potřeba potravin a sníží se plocha, na níž se budou moci potraviny produkovat. Tato skutečnost povede ke konfliktům mezi produktivitou a ekologií. Lidstvo však bude muset najít schůdný kompromis. Nároky na výrobu potravin se již nyní rok od roku stupňují. Požadavky shora jsou doplňovány o potřebu snížit počet zaměstnanců, o bezpečnost potravin, přibývají problémy s výkyvy počasí a měnícím se klimatem.  Hrozí nedostatek vody. „Není divu, když jsme v průběhu několika desetiletí zalili do betonu jeden celý okres. Jak tedy můžeme v krajině zadržet vodu? Navíc Česká republika je střechou Evropy. Všechna voda od nás odtéká,“ zdůraznil Pýcha jeden z obrovských problémů v České republice, nad nímž se úředníci při schvalování nových výstaveb příliš nezamýšlí. Pokud nebude dostatek tuzemských potravin, tak je přece dovezeme. Jenže co když nebude odkud?





Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 11.10.2016 11:39




0 +
 

Hlavní zprávy