Lidem a rodinám v nouzi budou na Vysočině opět pomáhat balíčky s potravinami a hygienou

Oblastní charita Havlíčkův Brod (OCH HB) díky projektu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR naváže na vydávání balíčků se základními potravinami a hygienickými potřebami lidem a rodinám v tíživé situaci. Druhé pokračování projektu FEAD - Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám bude realizováno v období od května 2017 do září 2018.

uniweb weby

Výdej příslušných balíčků v rámci vikariátů Havlíčkův Brod a Humpolec bude probíhat právě v Havlíčkově Brodě a v Humpolci.  

Stejně jako v případě prvního běhu projektu bude i nyní v jeho čele sociální pracovnice OCH HB Iva Kohoutová. „Pokračování přinese několik novinek a mezi nejzásadnější patří rozšíření darovaného sortimentu o základní domácí potřeby, jako jsou například talíře, příbory, utěrky či osušky. Nyní také nebudeme vydávat již hotové balíčky s potravinami a hygienou, ale budeme je sestavovat sami, ovšem s tím, že kostra jejich obsahu bude podobná té dřívější,“ nastínila Iva Kohoutová. 

Pomoc je určena pro lidi bez domova nebo pro jedince i rodiny v tíživé životní situaci. Může ji ale využít jen ten, kdo Ivě Kohoutové odevzdá doporučení k odběru potravinové a materiální pomoci. Formulář s jeho celým jménem musí potvrdit buď pověřený pracovník příslušného městského úřadu, nebo sociální pracovník. „Tím chceme výrazně omezit případné zneužití pomoci,“ vysvětlila důvod tohoto opatření koordinátorka projektu za OCH HB s tím, že balíčky jsou určeny jak pro klienty Charity, tak i pro potřebné z řad široké veřejnosti. 

Iva Kohoutová může čerpat ze zkušeností z prvního běhu projektu, který přinesl dva základní typy balíčků – potravinové a hygienické. „Potravinové balíčky jsme měli pro rodiny a pro osoby bez domova. Ten velký, rodinný obsahoval základní potraviny, ze kterých se dá vařit, tedy například těstoviny, rýži, čočku, cuk, olej, ale také přesnídávky pro děti či piškoty. Druhý balíček, pro osoby bez domova, byl zase složený z konzerv a vitaminových doplňků,“ popsala sociální pracovnice. Obdobné rozdělení bylo i v případě hygieny. „Velký hygienický balíček například s pracím práškem, mýdlem, prostředkem na nádobí či se sprchovým gelem byl určený rodinám, menší balíček třeba s mýdlem či holítky a gelem na holení dostávali lidé bez domova. Třetí balíček pak tvořily věci související s hygienou malých dětí, takže dětské pleny pro děti od jednoho roku do pěti let, vlhčené ubrousky, pečující olej či krém na opruzeniny,“ dodala Iva Kohoutová. 

Pro představu zmínila, že jeden velký potravinový balíček v hodnotě zhruba osm set korun vystačil rodině s dětmi na měsíc. Pomoc každý měsíc využívalo průměrně šedesát lidí. „Mohu říct, že převážná část lidí si balíčky přebírala pravidelně po dobu šesti měsíců. Ale byli i tací, kteří naši pomoc využili jednorázově,“ uvedla Iva Kohoutová s tím, že si zaznamenává, komu, kdy a co vydala. 

Součástí pomoci není „jen“ předání samotných potravin a hygieny, ale také odborné sociální poradenství. „Lidem radím například s tím, co si mohou z příslušných zásob uvařit. Také s nimi probírám, jak využít peníze, které díky pomoci ušetří. Zároveň jim předávám kontakty na další odborníky, s nimiž mohou své problémy řešit,“ podotkla Iva Kohoutová. 

Výdej potřebných potravin, hygieny či základního vybavení domácnosti je v Havlíčkově Brodě, konkrétně na adrese Bělohradská 1128, naplánován vždy ve čtvrtek od 8.00 do 9.00. V Humpolci se balíčky budou vydávat na adrese Máchova 1607 (Středisko charitní pomoci) vždy v úterý od 10.00 do 13.00. Projekt FEAD – Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám II při OCH HB koordinuje Iva Kohoutová (e-mail: kohoutova@charitahb.cz). 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy