Likvidace elektra je zase jednodušší, v ulicích Vysočiny jsou nové červené kontejnery

Od začátku roku 2016 je po celé České republice o 300 červených kontejnerů více, celkem jich už je 2 552. Kraj Vysočina má nově 55 nádob a celkem tedy 214 červených kontejnerů. Staré elektrozařízení nepatří do směsného odpadu, kam jej běžně lidé vyhazují, ale do červeného kontejneru. Odtud je nebezpečný elektroodpad svezen na třídicí a zpracovatelské linky.

uniweb weby

V České republice už dosahuje 80 % zpětného materiálového využití? 

Staré elektro by lidé neměli neskladovat doma, protože obsahuje látky s negativními účinky na lidské zdraví, jako je kadmium, rtuť, chrom a další látky, u baterií ve spotřebičích navíc hrozí riziko samovznícení.
Kadmium
se v těle hromadí v ledvinách a játrech, je karcinogenní, poškozuje kostní tkáň a imunitní systém. Rtuť narušuje nervový systém člověk je rtuti vystaven vdechováním, přes trávicí trakt i pokožku. Dopady materiálů a odpadů na životní prostředí ukazují data, jak dlouho se rozkládá plast. Rozložení se děje velmi pomalu a po rozložení se nemění na úrodný humus, ale na jedovaté látky. Doba rozkladu polystyrenu se odhaduje až na tisíce let, telefonní karta se rozkládá až tisíc let, alobal se rozkládá 150 až 500 let.
Do červeného kontejneru patří veškeré drobné elektrozařízení: telefony, počítače, laptopy, elektrické nářadí a hračky, domácí kuchyňské i koupelnové spotřebiče a baterie tužkové.


Více informací na: www.cervenekontejnery.cz

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy