Marek Švec se po devíti letech dočkal medaile z OH. Dostal ji ve svém rodišti

Devět let trvalo, než si řeckořímský zápasník Marek Švec pověsil na krk olympijskou medaili. Po diskvalifikaci Asseta Mambetova z Kazachstánu, který byl pozitivní na doping, se mohl Švec radovat ze třetího místa. Vytoužený kov převzal v Havlíčkově Brodě, místě jeho narození.

uniweb weby

Marek Švec obdržel medaili z rukou předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala a bývalého předsedy Českého olympijského výboru v době olympijských her v Pekingu Milana Jiráska. „Je to nádherný,“ řekl Švec a poděkoval všem, kteří ho přišli podpořit.

Marek Švec startoval v Pekingu už na své třetí olympiádě. V semifinále s ruským zápasníkem Aslanbekem Chuštovem Švec prohrál a umístil se na pátém místě. Když vloni v listopadu zjistil, že byl kazašský zápasník diskvalifikován, převládaly v něm smíšené pocity: „Na jednu stranu strašná radost, že vůbec získám, pro co jsem dělal ten sport, od malička jsem o tom snil. Na druhou stranu se mi znovu objevily vzpomínky na to prohrané utkání. Tenkrát jsem měl prostě vyhrát. Vlastní chybou jsem prohrál a znova se to objevilo. Ty myšlenky byly hrozně smíšený, krásný a smutný zároveň.“

Hostem ceremoniálu byl také trenér Švece Ervín Varga. Ten se vrátil k olympijským hrám v Pekingu a rozhodujícím zápasům. „Viděli jsme vylosování a říkám a sakra je tam Rusák, který z ničeho nic vyrostl a měl zázračnou zbraň, na kterou udělal každého,“ zavzpomínal Varga a dodal: „Ať to bylo tak či onak, ale je to doma. “ Varga dostal od Františka Dvořáka, šéfa české olympijské mise v Pekingu medaili za dlouhodobý přínos sportu.

Na pódiu se divákům následně představil bývalý člen Švecova realizačního týmu Pavel Frinta, mnohonásobný medailista z mistrovství světa i Evropy a muž, jenž stál u začátku sportovní kariéry Švece vHavlíčkově Brodě. Jako zápasníka ho přirovnal ke krokodýlovi: „Krokodýl leží a čeká na formu, až půjde kolem a pak jí schramstne,“ dodal se smíchem. Rozpovídal se také blíže o řeckořímském zápasu. „Je to zmého pohledu jeden z nejkomplexnějších sportů. Abyste mohli zápasit, musíte dobře běhat, vzpírat, být dobrý gymnasta, plavat…,“ řekl.

Hostem této události byl předseda Svazu zápasu České republiky Belo Svitek, který krátce shrnul úroveň odvětví vtuzemsku. Zároveň vyzdvihnul nadějnou hvězdu Adélu Hanzlíčkovou, která měla možnost díky divoké kartě odletět na olympijské hry v Brazílii vloňském roce.

Všichni, kdo nestihli slavnostní vyhlášení, mají možnost v sobotu 19. srpna navštívit benzínovou pumpu v havlíčkobrodské Ledečské ulici, kde bude medaile kvidění. Na místě se zájemci budou moci osobně setkat snyní už olympijským medailistou Markem Švecem.

Autor: Kristína Rýcová

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy