Město přátelské demenci plánují v Novém Městě na Moravě

V České republice, je podle odhadů České alzheimerovské společnosti více než 150 tisíc lidí s tímto onemocněním. O třicítku z nich se starají také v Domově se zvláštním režimem v Myslibořicích. Ten spadá pod správu Diakonie Českobratrské církve evangelické a právě Diakonie se rozhodla, že se bude snažit rozšířit své služby také v Novém Městě na Moravě.

uniweb weby

„Naším cílem je vybudovat v Novém Městě Domov se zvláštním režimem. Tato služba zde v současné době chybí a podle údajů zdejších sociálních služeb by takovou pomoc aktuálně potřebovalo asi dvacet lidí,“ odůvodňuje záměr Diakonie ředitelka Domova v Myslibořicích Michaela Grmelová. Zahájení náročné stavby je podmíněno získáním dotace z Ministerstva práce a sociálních věcí. V letošním roce se chce Diakonie v Novém Městě věnovat osvětě problematiky Alzheimerovy nemoci a jiných druhu stařeckých demencí. „Pod hlavičkou projektu Město přátelské demenci připravujeme sérii setkání, na kterých se lidé dozvědí o nejčastějších příznacích onemocnění, jeho průběhu, ale chceme také poradit rodinám, jak se vyrovnat s tím, že někdo z jejich blízkých trpí touto nemocí,“ prozradila dále Michaela Grmelová. 

Jak vypadá město přátelské demenci

V současné době můžeme různé modely takovýchto měst najít v některých evropských státech. Nejdále jsou v tomto směru zřejmě ve Velké Británii, kde pod hlavičkou Dementia Friendly (v překladu přátelské demenci) fungují různé občanské komunity, které se starají třeba o to, aby byl v obchodech, restauracích, na úřadech nebo v městské dopravě poučený personál, který se dokáže chovat trpělivě a vlídně k osobám, které mají potíže například s orientací nebo vyjadřováním. „U nás prozatím chceme předávat základní informace o tom jak onemocnění Alzheimerovou chorobou rozpoznat a jak se například starat o takto postiženého rodinného příslušníka,“ říká Petr Hladík z novoměstského farního sboru. „Proto jsme se rozhodli, ve spolupráci s myslibořickým střediskem Diakonie ČCE rozběhnout  osvětovou kampaň zaměřenou nejenom na rodiny, v jejichž středu je někdo s diagnózou Alzheimerovy choroby,“ doplňuje Petr Hladík. V průběhu letošního roku tak proběhne v Novém Městě na Moravě několik setkání pro ty, kteří se o problematice stařeckých demencí chtějí dozvědět více, případně mají zájem sami se do pomoci zapojit. „Smyslem těchto setkání je posílení místního společenství, zvýšení povědomí veřejnosti o životě osob s demencí a významu jejich integrace (nevyčleňování) z běžné společnosti a poskytnutí potřebných informací pečujícím osobám,“ upřesňuje ředitelka Domova Myslibořice Michaela Grmelová.

Devadesát let zkušeností se sociální péčí

Domov v Myslibořicích poskytuje útočiště potřebným v různé podobě už od roku 1926. Služba Domov se zvláštním režimem je určena lidem s demencí, zejména s Alzheimerovou chorobou, kteří jsou starší 50 let a vlivem nemoci již nejsou schopni se sami o sebe postarat a nemohou s pomocí terénních služeb ani rodiny již zůstat bydlet doma. Osoby, které trpí demencí, jsou velmi náročnou klientelou. Vyžadují celodenní trpělivou péči, což je v domácích podmínkách velmi složité a pro pečující osoby značně vyčerpávající. V pobytové službě pečuje o klienty odborně vyškolený personál, který si potřebné dovednosti průběžně doplňuje v rámci dalšího vzdělávání.  K dispozici je nepřetržitě také zdravotní sestra, která také klientům podává léky. Bezpečnost dementních osob bývá často ohrožena ztrátou schopnosti orientace v prostoru i čase. Jejich svět, v němž vnitřně žijí, může zdravým lidem připadat nepochopitelný. Prioritou péče myslibořického střediska Diakonie o tyto klienty je, kromě zajištění důstojných životních podmínek a bezpečnosti, zejména podpora soběstačnosti a dosud zachovaných schopností co nejdéle. Významnou pomocí v péči je používání různých speciálních technik, například trénování paměti, reminiscence (využití vzpomínek na doby minulé), vhodné fyzické cvičení a procházky. Klienti se velmi rádi účastní různých činností, které si pamatují z dřívějška. Od roku 2015 pracují v Myslibořicích s konceptem péče, který se nazývá Smyslová aktivizace. Tato metoda využívá smyslové vjemy, na jejichž základě si zejména velmi staří senioři nebo lidé s demencí vybavují zážitky z mládí. To jim pomáhá lépe si dávat do souvislosti nové každodenní změny a lépe chápat současný okolní svět. Jednou z možností, jak smysly využívat, je kontakt s půdou a rostlinami, zejména kvetoucími a aromatickými bylinami, které senioři znají z venkovských zahrádek nebo je používali v mládí při vaření. K tomuto účelu se v domově v Myslibořicích podařilo upravit prostor u letní jídelny. Jsou zde dva vyvýšené bylinkové záhony, trvalkový záhon s tekoucí vodou, kvetoucí keře, ohniště a velmi příjemné posezení. Toto rádi místo využívají příbuzní, kteří přijíždí za svými milými na návštěvu. Mohou si zde natrhat lesní jahody, projít se po parku, pohladit si ovečky, koně, nebo se potěšit pozorováním urostlých ryb ve vodní nádrži.

Město přátelské demenci - termíny

První setkání se koná v pátek 17. března od 10.00 v presbyterně evangelického kostela, ke účastníci získají základní informace o Alzheimerově chorobě, co se s nemocným děje, jaké jsou jeho projevy, jak na ně reagovat, co očekávat do budoucna, jak se s tím má vypořádat rodina (psychologická podpora pro pečující, ale i pro seniory s počínající demencí, jaké změny působí demence v mozku, změny chování a fungování  člověka, vhodná komunikace. Přednášející je Jaroslava Slaná, SEDUCA.  Prezentace péče ve středisku v Myslibořicích, ředitelka Michaela Grmelová, sociální pracovnice z Myslibořic -  praktické informace k systému – způsobilost k právním úkonům, možnosti pomoci, pečovatelská služba, příspěvek na péči, ostatní služby, zdravotní sestra a pečovatelka – pomůcky, jednání s lékařem, příspěvky pojišťovny.

Druhé setkání probhěne ve čtvrtek 4. května od 15.00 v Kulturním domě v Novém Městě na Moravě, kde se bude hovořit o péči o osoby s demencí, výživě seniorů a osob s demencí, aktivizaci doma, významu rituálů, podpoře a udržení zachovalých schopností, celkovém přístupu, umožnění „normálního“ fungování v běžné společnosti, úpravě prostředí (bezpečné, pohodlné, usnadňující orientaci…), pomůckách pro péči. Ukázka zahradní terapie, přístupu v rámci Smyslové aktivizace, význam biografie pro péči o člověka s demencí… Přednášející bude Pavla Hýblová, zakládající členka České alzheimerovské společnosti. Součástí bude prezentace firem, které vyrábějí pomůcky pro péči o osoby s demencí –  Tena - hygiena a inkontinence, Soral a Hanzlík - pomůcky k polohování a přesunům.

Třetí setkání se uskuteční v neděli 17. září, kdy se koná od 10.30 do 12.00 přednáška, od 14.00 pak odpolední program pro rodiny v rámci Týdne paměti, formou rodinného dne v prostorách sboru a parku před evangelickým kostelem.  Senior-help – mezigenerační bubnování, program pro všechny v parku – stanoviště s aktivitami, zaměřenými na trénování paměti – Vezmi vnouče s sebou. Přednáška Miroslava Erdingera, bývalého ředitele Domova odpočinku ve stáří v Krabčicích. Význam setrvání ve společenství, duchovno člověka s demencí, (náboženství, rituály, i lidé s demencí se chtějí účastnit duchovního společenství, mám se o co opřít, jistota ve známém prostředí, komunitě).

Čtvrté setkání je na programu v 25. listopadu od 17.00, kdy proběhne v evangelickém kostele benefiční  koncert 2017. Od října bude prostorách kostela probíhat výstava fotografií Střediska Diakonie ČCE Myslibořice.  Na benefici je prozatím je domluvený mužský pěvecký sbor Novocantus a smíšený pěvecký sbor Lumír.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy