Miloš Dvořák o svých knihách fotografií: Na hřbitovech není nic morbidního

Jedním z hostů Podzimního knižního veletrhu byl také fotograf a divadelník Miloš Dvořák. Ten v Havlíčkově Brodě představil čtenářům druhý díl své knihy Malý průvodce po hrobech velkých, ve které putuje po českých hrobech slavných osobností. „Vznik dalšího dílu byl vlastně přirozený, v naší zemi je stále spousta zapomenutých umělců a bohužel i těch, kteří umírají,“ řekl Dvořák v rozhovoru pro REGIONVYSOČINA.CZ.

uniweb weby

Po úspěchu prvního knižního vydání fotografií hrobů slavných se Miloš Dvořák rozhodl sestavit druhý soubor fotografií čítající na 250 vzpomínkových míst významných umělců.

Jak jste se dostal k něčemu takovému, jako je focení hrobů?

Bude to asi deset let, kdy jsem začal spolupracovat s Národním divadlem. Dostal jsem se tenkrát do jejich archivu, kde jsou od roku 1881 uchované veškeré inscenace a organizoval jsem výstavy významných umělců Národního divadla, živých i zesnulých. To vlastně vedlo k nabídce, abych začal fotit také jejich hroby. A když už jsem chodil po tom hřbitově, začal jsem si více všímat i hrobů dalších slavných – sportovců, zpěváků… A tak to vlastně celé vzniklo.

Dokážete říci, který hrob na vás zapůsobil nejvíc?

Hodně se mi líbil hrob architekta Františka Bílka v Chýnově, mám rád jeho tvorbu. Ale zmínil bych třeba i Březinův hrob v Jaroměřicích nad Rokytnou, ten jsem chtěl hodně vidět a podnikl jsem tam v létě cestu speciálně jen kvůli tomu. Konečně bylo takových hrobů asi víc, ale jakmile člověk vyfotí ten, o který stojí, tak automaticky přijde něco dalšího, po čem začne toužit.

Jezdíte někdy fotit hroby i do zahraničí?

To ne, já se věnuji jen těm českým. Zahraniční fotografie mám spíše od svých známých, třeba hrob Škvoreckého. Ten má pochované rodiče v Náchodě a někdo na jejich hrob přidal také vzpomínku na syna, takže v případné další publikaci bych k tomu rád přidal právě i obrázek místa jeho posledního odpočinku v Torontu. I v mých předchozích knížkách jsem občas musel udělat výjimku a uveřejnit fotografii od někoho jiného, protože jsem se na to místo třeba nedostal.

A co vaši blízcí vůbec říkají takovému nezvyklému koníčku?

Podporovali mě v podstatě od začátku, já osobně na tom ani nic morbidního nevidím. Vždyť když se procházíte po Olšanech, tak se tam běžně pohybují milenci nebo maminky s kočárky. Herec Radovan Lukavský, který bydlel kousek od Olšanských hřbitovů, dokonce tvrdil, že je to nejlepší místo, kde se dá nastudovat role.

Text: Vendula Kadlecová
Foto: Karolína Sedláčková



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
14.10.2016 17:30




0 +
 

Hlavní zprávy