Mladí šachisté se po jednadvacáté utkali na Lipnici

Tradiční 21. ročník šachového turnaje Velká cena ZŠ Lipnice nad Sázavou se uskutečnil v místní základní škole v pátek 10. února za rekordní účasti 54 žáků základních škol a víceletých gymnázií.

uniweb weby

Dobře připravený turnaj zabezpečovali za řízení učitele Františka Ročka žáci osmé a deváté třídy. Vedení školy se řídí Komenského heslem Škola hrou, což potvrzuje i to, že většina žáků školy hraje šachy, včetně učitelů, pořádají zápasy mezi ročníky, ale i mezi žáky a učiteli. Cílem turnaje, který se zpravidla koná před jarními prázdninami, je přivést k šachové hře nové zájemce, přilákat je k této krásné hře, jde v něm hlavně o účast začátečníků či mírně pokročilých žáků. To bylo až na výjimky i v tomto turnaji dodrženo. Pro zajímavost uvádím, kdo prošel ze známých šachistů regionu vítězně tímto turnajem od roku 1997, kdy se konal první ročník. Lukáš Karáse, Filip Vala – v letech 2003 a 2004, dnes jsou oba kandidáty mistra, dále David Brož, Martin Jána, Tomáš Pibil, David Beránek, Jan Muzikář a trojnásobným vítězem v letech 2010 až 2012 Vilém Paušima z Havlíčkovy Borové.
 Na 21. ročník přijeli žáci z Lipy, Havlíčkova Brodu, Okrouhlice, Oudoleně, Havlíčkovy Borové, Gymnázia Humpolec, Přibyslavi, Senožat, Lučice a i žáci místní základní školy. Turnaj řídil počítačem, hrálo se sedm kol, tempem 15 minut pro každého hráče na partii. Pro některé žáky to byl vůbec první větší turnaj, někteří poprvé hráli a viděli šachové hodiny.
Po dramatickém průběhu, kdy do poslední partie nebylo rozhodnuto o pořadí, se nakonec z vítězství a zisku putovního poháru těšil Jan Čipl ze ZŠ Lipa u Havlíčkova Brodu. O jeho prvenství, ale i o pořadí na druhém a třetím místě rozhodlo pomocné hodnocení, neboť všichni tři, druhý Adam Lang ze ZŠ Lipnice nad Sázavou a Matěj Šedý ze ZŠ Nuselská v Havlíčkově Brodě vybojovali šest bodů. Skvělého úspěchu dosáhl jeden z nejmladších účastníků turnaje, Vítek Fencl ze ZŠ Slunečnice – Okrouhlice, na čtvrtém místě se ztrátou pouhého půl bodu. Z děvčat byla nejlepší Denisa Bruknerová ze ZŠ v Havlíčkovy Borové.
Nejmladší a nejmenší účastník turnaje Sebastián Průša ze ZŠ V Sadech v Havlíčkově Brodě, velký bojovník na šachovnici, má talent a určitě o něm uslyšíme. To platí i o čtvrtém v pořadí, osmiletém Vítkovi Fenclovi, ZŠ Slunečnice – Okrouhlice.

Podrobné výsledky na webových stránkách ZŠ a MŠ Lipnice nad Sázavou.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy