Mladý muž zneužil internet k útoku na ženu, čelí obvinění

Policisté v Havlíčkově Brodě sdělili počátkem týdne obvinění jednatřicetiletému muži z Havlíčkobrodska, který je podezřelý ze spáchání přečinů nebezpečné pronásledování a z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

uniweb weby

„Muž se od ledna až února letošního roku naboural čtyřiadvacetileté ženě do e-mailového účtu a následně do účtu na sociální síti. Prostřednictvím toho získával informace o soukromém životě ženy a obtěžoval ji prostřednictvím SMS zpráv z různých telefonních čísel a e-mailovými zprávami, kdy se vydával za různé osoby. Obsahem zpráv byly i výhružky ublížení na zdraví nebo způsobení jiné újmy a citové vydírání. Jednáním muž naplnil skutkové podstaty výše zmíněných přečinů a hrozí mu trest odnětí svobody až na jeden rok, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty a zákaz činnosti,“ popsal policejní mluvčí Tomáš Procházka.

Policisté doporučují všem, aby si na internetu chránili své soukromí. Základem všeho je dobrý a aktualizovaný antivirový program, který dokáže zachytit útoky zvenčí a zamezí úniku dat zvašeho počítače. „Při pohybu v internetovém prostředí na vašich účtech je neoddělitelnou součástí zabezpečení vhodně zvoleným a bezpečným heslem. Za bezpečné heslo se považuje souhrn minimálně osmi znaků, jehož obsahem budou velká, malá písmena a číslice. K prolomení hesla složeného z uvedených znaků by bylo zapotřebí několika let. Obsahem hesel by neměla být třeba součást jména v kombinaci s rokem narození a ani jména lehce odvoditelná od vaší osoby, třeba domácích mazlíčků. Důležitým prvkem bezpečnosti na internetu je i to, že heslo budete znát pouze vy a nikdo jiný. Po práci nejen v e-mailu dbejte na bezpečné odhlášení a nepřipusťte, aby si za vás heslo pamatoval prohlížeč. O notebook, telefon nebo tablet můžete kdykoliv přijít a cesta k vaší komunikaci a účtům bude volná,“ dodává Tomáš Procházka.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy