Na co nezapomenout při odjezdu na jarní prázdniny do hor

Při cestě na jarní prázdniny do hor se rozhodně vyplatí mít v autě sněhové řetězy, tažné lano a také lopatku na sníh. Nepostradatelným pomocníkem jsou střešní boxy a nosiče na lyže a snowboardy. Jarní prázdniny se blíží. Na Vysočině letos připadly na termín od 20. do 26. února.

uniweb weby

Sněhové řetězy by neměly chybět

Před cestou do auta přibalte sněhové řetězy s příslušným certifikátem. Existují tři základní typy. Tekuté, textilní návleky a klasické. „Tekuté řetězy ve spreji stačí před obtížným úsekem nastříkat na pneumatiky. Zajistí lepší přilnavost především na ledu a fungují skvěle,“ popisuje používání tekutých řetězů Martin Rigó z Meteoru. Mimochodem tento sprej funguje také na boty a lépe se s takto nastříkanou podrážkou chodí po zmrzlých chodnících. Textilní řetězy zabírají na ledu, na sněhu, ale už ne ve sněhové „břečce“. Musíte počítat rovněž s kratší životností. 

„Třetím typem jsou klasické sněhové řetězy. Nasazení zabere pár minut, ale je dobré si to předem vyzkoušet v klidu v garáži a nezmatkovat pak v horách, když je v autě celá rodina. Lepší typy řetězů mají již samodotahovací kladky, takže montáž je jednodušší a nemusíte zastavovat několikrát za sebou a kontrolovat dotažení. Pomohou vám zdolat i velmi náročný terén. Po asfaltu s nimi však rozhodně nejezděte,“ radí Jan Hrůza z Autodílů Meteor.

Problém s přepravou lyží a snowboardů řeší střešní nosiče a boxy

"Důležité je vědět, jakou má naše auto nosnost střechy. U většiny vozů je to do 75 kg, u některých dokonce 100 kg. Při pořizování střešních boxů se vás dobrý prodejce zeptá, jestli budete převážet běžky, nebo carvingové lyže či snowboard. Podle toho volíme buď širší a kratší box, nebo delší na běžky. Většina zákazníků také neví, že rozměry boxů jsou uváděny jako vnější. Proto jim vysvětlujeme, že prostor uvnitř je o něco málo menší a musí s tím počítat,“ popisuje Jan Hrůza. 

Nový box je dobré si vyzkoušet. Vyhnete se pak nepříjemnému zjištění, že například kvůli boxu nemůžete otevřít kufr auta. Obavy z montáže střešních boxů můžete hodit za hlavu. Moderní systémy úchytu střešních boxů jsou velmi propracované a jednoduché. Boxy se upevňují vždy na čtyřech místech. Stačí otočit příchytným kolečkem a zacvaknout bezpečnostní pojistku. To vše zabere několik minut. Výhodou kamenné prodejny je to, že vás přímo naučí s novým boxem zacházet. 

Pokud se rozhodnete místo boxu pořídit nosiče lyží, ujasněte si, kolik lyží budete vozit. Nosiče se prodávají zpravidla na čtyři nebo šest párů lyží. Vyplatí se investovat do hliníkového nosiče, který je oproti ocelovému lehčí, tišší při jízdě a také odolný vůči rezavění. Nezapomeňte na možnost zamčení lyží či snowboardu do nosiče. Jakákoliv překážka je pro potenciálního zloděje komplikací. 

Potřebujete poradit s výběrem prkna pro snowboarding? Mrkněte na článek Jak vybrat nejvhodnější snowboard.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 15.02.2017 20:51




5 +
 

Hlavní zprávy