Na Havlíčkobrodsku chybějí zaměstnanci, hospodářská komora chce pomoct

Firmám chybějí na Havlíčkobrodsku technicky vzdělaní zaměstnanci. Okresní hospodářská komora Havlíčkův Brod to chce změnit a probudit zájem o studium technických oborů už u žáků základních škol.

uniweb weby

„Technické obory s sebou nesou z minulosti určité stigma, ale je třeba si uvědomit, že doba se změnila. Práce v technických oborech může být velmi zajímavá, prestižní a  v neposlední řadě i dobře finančně hodnocená,“ říká za Okresní hospodářskou komoru v Havlíčkově Brodě Aleš Kadlec, člen představenstva.

Jednou z možností, jak přiblížit žákům základních škol práci v technických oborech je nechat je nahlédout do života firem v Havlíčkově Brodě. „Konkrétně je to například společnost B:TECH, a. s., která dodává služby v oboru průmyslové automatizace. Společně s touto společností připravila Okresní hospodářská komora Havlíčkův Brod zhruba tříhodinový program, který je určený žákům osmých tříd základních škol nebo studentům gymnázií. Ti mají možnost prostřednictvím exkurze B:TECH navštívit a dozvědět se více o možnostech uplatnění v technických oborech a profesích. Vyslechnou si informace přímo od vedení firmy, prohlédnou si pracoviště projektantů a programátorů a přesvědčí se na vlastní oči, jak to v takové firmě chodí,“ dodává Aleš Kadlec. Jednu z dalších exkurzi naplánovala Okresní hospodářská komora Havlíčkův Brod na pátek 16. března. Podle informací Aleše Kadlece předloni otevřela společnost B:TECH pod záštitou havlíčkobrodského AZ Centra dokonce pro děti a mládež elektrotechnický kroužek, který v tuto chvíli navštěvuje 25 žáků a studentů z Havlíčkobrodska. 

To, že je nedostatek technicky vzdělaných zaměstnanců skutečně problém, potvrdilo v Jihlavě loni v prosinci setkání podnikatelů, zaměstnavatelů a institucí Kraje Vysočina s hejtmanem Jiřím Běhounkem. „Nemáme lidi. Chybí nám pracovní síla, nejsme schopni ji sehnat. Nejde o to, že by se lidem nechtělo pracovat. Chybějí řidiči, topiči, lidé s technickým vzděláním,“ posteskla si Hana Zíková ze společnosti Iromez, s. r. o, Pelhřimov.   

Kraj Vysočina začal už před více než pěti lety s podporu technických oborů a snaží se trénovat jejich manuální zručnost už na základní škole. Nicméně je to běh na dlouhou trať, noviny stále plné inzerátů. Firmy hledají technicky vzdělané zaměstnance, a není kde brát.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy