Na návštěvníky brodského klubu Oko čeká mnoho změn, vzniká třeba nová kavárna

Oblíbený brodský klub Oko prochází velkými změnami. Už na konci června byla dokončena potřebná renovace fasády a nyní se pracuje na přestavbě části prostor, kde má vzniknout kavárna.

uniweb weby

Zamýšleným plánem je zvýšit počet kulturních akcí a také klub více zpřístupnit hendikepovaným lidem. „ Chceme v prostorách kavárny dát šanci nejrůznějším výstavám, bude zde také možnost workshopů s umělci. Do kavárny bude bezbariérový přístup a někteří hendikepovaní zde třeba dostanou možnost začlenit se i do pracovního procesu, ” říká Martin Sedlák z jednoty Orel, která má klub v pronájmu a provozuje ho. 

Jedním dechem dodává: „Projekt kavárny je vlastně nahrazení zadní barové části. Budeme se snažit to vytížit vepředu. Myslíme si, že lidé by se měli nejprve sházet tam a teprve poté se vydávat čerpat kulturu do sálu a zbytku domu.”

Dělníci pracují i na dalších opravách – třeba na nové malbě vnitřku klubu, utěsňování podstřešních prostor kvůli ochraně před protékající vodou a v horním patře budovy vzniká nová víceúčelová místnost. „Ta by měla sloužit k přednáškám a nejrůznějším hlavně výukovým programům, ” říká Sedlák. 

Klub Oko sídlí v historicky cenném objektu, dohled nad vnější úpravou převzali památkáři, kteří trvali například na změně dispozice oken ve druhém patře, demontáži stříšek u vstupů a volili i nátěrový systém.

„Tahle budova má svou historii. Ve čtyřicátých letech ji zabavili komunisté, kteří tyhle prostory zdevastovali kinem a do budovy samotné nedali ani korunu. Po navrácení si sice Sokol našel nájemce, který provedl několikamilionové investice, ale na fasádu samotnou se už nedostalo, proto to klaplo až teď, ” říká Sedlák. 

Autor: Tomáš Beránek

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy