Na Pacovsku připomenou transporty židů

Vzpomínkové odpoledne se uskuteční v sobotu 11. a v neděli 12. listopadu při příležitosti 75. výročí transportu pacovských a černovických Židů do koncentračního tábora Terezín, současně se uskuteční oslavy 15. výročí židovského památníku v Černovicích. Akce proběhnou pod názvem Dějinná rozcestí a nenávratna na Vysočině – mezníky v historii židovského osídlení Pacovska a Černovicka.

uniweb weby

Sobotní program zahrnující mimo jiné premiéru dokumentárního filmu Rodáci bez hrobu o židovské komunitě v Pacově před druhou světovou válkou a během holokaustu začíná v zámeckém sále v Pacově od 15.00. Nedělní část začíná v 10.00 v sále černovického kina. Podrobný programAkci pořádá Tikkun Pacov, z. s., – spolek pro synagogu ve spolupráci s občanským spolkem Židovsk­ý památník Černovice u Tábora.

Občanská iniciativa, která se začala zajímat o možnost rekonstrukce této památky a vytvoření památníku/muzea židovské komunity v Pacově, vznikla v roce 2015 v Pacově. Zájem veřejnosti vyústil v dubnu 2017 v založení spolku Tikkun Pacov, který se ujal rekonstrukce a péče o synagogu. Proběhla také jednání se současným majitelem synagogy, který ji přislíbil spolku prodat.
Zatím se uskutečnila například přednáška na gymnáziu, přednáška a promítání archivního filmu pro pacovskou veřejnost nebo beseda s Fedorem Gálem o antisemitismu a holokaustu.

Probíhá také pátrání (v archivech Židovské obce v Praze a nadace Shoah Foundation při University of Southern California v Los Angeles) a mezi pamětníky, které přineslo řadu pozoruhodných výsledků včetně nalezení dcery posledního pacovského rabína a její plánované návštěvy Pacova v červnu 2017.

Tikkun Pacov
také zahájil první kroky k získání finanční podpory pro rekonstrukci synagogy a její přeměnu na muzeum/vzdělávací centrum připomínající památku pacovských Židů a problematiku antisemitismu a holokaustu. Osud této památky je neodmyslitelně provázaný s připomínkou židovské komunity, která je významnou součástí historického dědictví a historické paměti Pacova i České republiky a Evropy obecně.

Tikkun Pacov
, z. s., je dobrovolný nevládní nepolitický neziskový spolek usilující o připomínku historie a záchranu kulturního dědictví Židů v Pacově a okolí. Tikkun znamená v hebrejštině náprava, jíž je v našem případě obnova historické paměti a památky tragického osudu pacovských Židů.

Zájemci mohou podpořit činnost spolku a přispět na opravu pacovské synagogy jakoukoli částkou. Transparentní účet spolku je vedený u Fio banky pod číslem 2701205032/2010 (IBAN: CZ72 2010 0000 0027 0120 5032; SWIFT/BIC: FIOBCZPPXXX). Spolek sídlí na adrese Náměstí Svobody 320, Pacov 395 01 a kontaktovat ho zájemci mohou také na e-mailové adrese tikkun.pacov@seznam.cz. Stanovy spolku jsou k nahlédnutí ve sbírce listin veřejného rejstříku.

Pacov je městečko na Vysočině, které má v současnosti kolem pěti tisíc obyvatel a dnes v něm nežijí žádní Židé. Když ale začnete zkoumat dějiny města důkladněji, narazíte na stopy komunity, která Pacov a jeho historii spoluutvářela po několik staletí. A přesto je dnes téměř zapomenutá. Na židovský hřbitov, o který se stará Židovská obec v Praze, skoro nikdo nechodí. A v ošuntělé budově skryté za halou stáčírny pramenité vody z nedalekého vrchu Stražiště by jen málokdo hledal bývalou synagogu.

Aktuální zprávy o činnosti spolku najdete nově také na Twitteru a Facebooku.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 07.11.2017 09:03




0 +
 

Hlavní zprávy