Na sanitku pro novoměstskou nemocnici se skládali i lidé z Věcovska

Novoměstská nemocnice pokračuje v obnově sanitních vozů. V současné době má sedmnáct sanitek. Jejich stáří je v průměru třináct let a sanitky ročně najedou přes čtyřicet tisíc kilometrů často v náročném horském terénu za ztížených povětrnostních podmínek.

uniweb weby

„Obnova vozového parku je nezbytná jednak pro větší spolehlivost nových sanitek, ale také pro zvýšení bezpečnosti a pohodlí pacientů,“ připomíná Miroslava Pešková, vedoucí dopravní zdravotní služby. 

Na nákupu nové sanitky se výrazně podíleli sponzoři z řad firem, měst, mikroregionů, ale přispěli i jednotlivci. Mezi nimi i obyvatelé z Věcovska. Sbírku ve Věcově, Odranci, Koníkově, Roženeckých Pasekách, Míchově a Jimramovských Pavlovicích organizoval Jaromír Šauer: „Chtěl jsem tím vyjádřit, že nám nákup sanitky pro novoměstskou nemocnici není lhostejný. Proto jsem po okolních obcích vylepil letáky a požádal jsem obyvatel o pomoc,“ přibližuje svoji aktivitu Jaromír Šauer, kterému se od zhruba třiceti dárců podařilo vybrat  15 555 Kč.

Nemocniční sanitky přepraví ročně téměř třicet tisíc pacientů. Sanitky přepravují obyvatele ze širokého okolí jednak za vyšetřením do nemocnice, ale vozí i děti do kojeneckých ústavů nebo převáží pacienty do lázní. Největší část pasažérů pak tvoří nemocní dojíždějící na dialýzu. „Naši řidiči nejsou jenom těmi, kteří řídí auto, ale pomáhají s nakládáním pacientů nebo je doprovázejí po vyšetřeních,“ upřesňuje Miroslava Pešková. Jejím přáním by bylo mít i více vozidel vhodných do zdejšího terénu. „Máme jenom tři čtyřkolky, u ostatních aut se snažíme alespoň o to, aby měla vyšší podvozek. V těžko dostupných terénech pak musíme nasazovat řetězy,“ uzavírá vedoucí dopravní služby, která je součástí Integrovaného záchranného systému. 

Na nákup sanitky v hodnotě přes 1,1 milionu korun přispělo celkem čtrnáct dárců, od kterých nemocnice v souhrnu obdržela částku 715 603 Kč. „Vážíme si podpory našich spoluobčanů, kteří nám nezištně podali pomocnou ruku a pomohli s nákupem nového sanitního vozu. Vnímáme to jako projev toho, že služby, které prostřednictvím dopravní zdravotní služby poskytujeme, jsou vnímány veřejností jako potřebné,“ dodal ředitelka Věra Palečková.

Slavnostní předání sanitky za účasti dárců proběhlo v úterý 28. března 2017. Fotogalerii z předávání naleznete zde:

Seznam sponzorů

Město Žďár nad Sázavou, Město Nové Město na Moravě, Vodárenská, a. s., Žďár nad Sázavou, Žďas, a. s., Mikroregion Novoměstsko, Bystřicko a. s., O.S.A. s. r. o., Bystřice nad Pernštejnem, Obyvatelé z Věcovska, Obec Strachujov, Amgen, s. r. o., Praha, Sbor dobrovolných hasičů Věcov, Obec Bobrůvka, Květoslava Konárová, Jiří Drdla.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy