Na Vysočině je jedna z nejaktivnějších škol ve sběru baterií

Podle aktuálních dat neziskové společnosti Ecobat Češi za první pololetí odevzdali k recyklaci 831 tun použitých baterií, v meziročním srovnání se jedná o 34% růst. Nárůst zaznamenal i Kraj Vysočina, a to především díky maloobchodu a firmám. Dobře si vedou zejména místní školy, které patří k nejaktivnějším v zemi.

uniweb weby

Za prvních šest měsíců roku vytřídili obyvatelé Vysočiny 44,3 tun použitých baterií. V meziročním srovnání se jedná o 25% růst. Místní k recyklaci odevzdali v průměru 87 gramů baterií na osobu, což odpovídá 3,5 AA tužkovým bateriím. „Za dobrými výsledky stojí především dodávka baterií od místního zpracovatele elektra. Nicméně je třeba vyzdvihnout aktivitu místních škol – ty patří k nejlepším v celé republice,“ pochvaluje si Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti ECOBAT, která spravuje přes 90 % trhu s použitými bateriemi. Dařilo se také maloobchodu, který zvýšil své výsledky v meziročním srovnání o 86 %.


Hitem jsou červené kontejnery

Za nárůstem sběru napříč republikou stojí také červené venkovní kontejnery určené proelektroodpad. Kromě vysloužilých elektrospotřebičů do nich lze totiž vhazovat i použité baterie. „Červené kontejnery jsou často umístěny vedle dalších barevných kontejnerů, a tak je lidé soblibou využívají při třídění ostatních odpadů,“ upřesňuje Petr Kratochvíl. Využívání červených kontejnerů meziročně vzrostlo o 72 % a Češi do nich vytřídili téměř 68,5 tuny baterií. Na Vysočině pak včervených kontejnerech skončilo přes čtyři tuny baterií, o 29 % více než za stejné období loni.



Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 04.10.2016 13:20




0 +
 

Hlavní zprávy