Návštěvnice charitního Zvonečku předvádí s látkami hotové divy

Deky, polštářky, peněženky, taštičky i velké tašky, ubrusy, kuchyňské chňapky a mnoho dalších textilních předmětů z dílny Patchworkového klubu HaBa jsou vystaveny ve výstavním sále humpoleckého Muzea Dr. Aleše Hrdličky na Dolním náměstí. Originální díla vytvařily ženy, které se patchworku věnují v havlíčkobrodském Mateřském centru Zvoneček při Oblastní charitě Havlíčkův Brod.

uniweb weby

Pořádání expozic je pro ně vlastně už rutinní záležitostí, vždyť v Humpolci vystavují podruhé a celkově se jedná o pátou prezentaci jejich děl veřejnosti. „Poprvé se výstava Patchworkového klubu HaBa uskutečnila v Muzeu Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Pak zavítala do Humpolce, do Světlé nad Sázavou a letos na jaře opět do Havlíčkova Brodu,“ zapátrala v paměti vedoucí Mateřského centra Zvoneček Anna Doleželová. 

Jedním dechem zdůraznila, že je tato výstava mezi návštěvníky velice oblíbená. „Hlavně před Vánoci. Ani se není čemu divit, dají se na ní koupit moc pěkné a hlavně originální dárečky pod stromeček. Výběr je opravdu velký, od malých pouzder až po pořádně velké deky,“ usmála se Doleželová. Patchworkový klub HaBa si dokonce k letošní jarní výstavě v Havlíčkově Brodě nachystal reprezentativní klubovou deku, kterou tematicky zdobí aplikace architektonických dominant Havlíčkova Brodu. 

Patchwork je velmi stará textilní technika, která v posledních letech zažívá snad po celém světě velký boom. Její název vznikl z anglického slova „patch“ - záplata a slova „work“ - práce. V knihách se o ní mluví jako o spojování malých, různobarevných odstřižků látky do jednoho celku, ovšem ve skutečnosti jde o velmi precizní práci s využitím celé řady dalších technik. Od umělců tak vyžaduje kromě jiného značnou trpělivost a cit pro barvy. 

Obdivovat krásu patchworkových děl a sklonit se před šikovností dam z charitního Zvonečku mohou všichni zájemci až do soboty 29. října, kdy humpolecká výstava končí. 


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy