Nízkoprahové kluby se otevřely veřejnosti

Promítání, besedy, den otevřených dveří, turnaje či program pro školy. To vše a ještě mnohem více si nachystaly dva nízkoprahové kluby při Oblastní charitě Havlíčkův Brod na celorepublikový Týden nízkoprahů, který se letos uskutečnil ve druhé polovině září.

uniweb weby

Hned v pondělí 18. září se ve světelském eNCéčku – nízkoprahovém centru pro děti a mládež promítaly dokumenty o problematice šikany. Do klubu mohli zavítat jak jeho klienti, tak i zájemci z široké veřejnosti. „Nejprve jsme pustili videa o tom, jak vidí šikanu agresor a jak ji vidí oběť. Dále jsme pokračovali s promítáním vyprávění slečny Heleny, která si sama šikanou prošla. Následoval dokument o šikaně, v němž se o své zkušenosti podělili další mladí lidé. Důležitou součástí byla i společná diskuze především o tom, jak se šikaně bránit,“ vylíčila vedoucí eNCéčka Mgr. Jana Teklová s tím, že hosté projevili zájem o další podobné setkání, tentokrát na téma anorexie a bulimie. Úterý 19. září pak v eNCéčku patřilo dnu otevřených dveří. 

Bohatý program si připravil také havlíčkobrodský Nízkoprahový klub BAN! Tradičně velký zájem projevili učitelé a jejich žáci o dopolední návštěvu klubu spojenou s prohlídkou prostor. „Dohromady k nám zavítalo 165 školáků. Ve čtvrtek 21. září jsme pak uspořádali den otevřených dveří pro širokou veřejnost,“ prozradila sociální pracovnice Nízkoprahového klubu BAN! Barbora Chalupníková. Klienti BAN!u se zase mohli zúčastnit Tří dnů plných turnajů či promítání krátkých videí rovněž s tematikou šikany. 

Takzvaný „nízkoprah“ je sociální služba pro děti a mladé lidi, jež se podílí na prevenci rizik spojených s dospíváním i díky nabídce smysluplných volnočasových aktivit, přičemž důležitou součástí je anonymní poradenství. Havlíčkobrodská Charita provozuje dva nízkoprahy, a to eNCéčko ve Světlé nad Sázavou a Nízkoprahový klub BAN! v Havlíčkově Brodě. 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy