Nový Dům pro seniory v Rozsochatci

V pátek 21. října se v Rozsochatci uskutečnil, před oficiálním uvedením do provozu, Den otevřených dveří v Domě pro seniory za přítomnosti zástupců všech firem, které se na stavbě podílely, a starostů okolních obcí.

uniweb weby

Starosta obce Jaroslav Krédl všechny přítomné přivítal. Poté zahráli na flétničkách žáci z místní ZŠ pod vedením učitelky Jany Krédlové, několik písniček. Následovalo slavnostní přestřižení pásky, o které se rovným dílem podělili zástupce firmy PWB Václav Prášek, ředitel ČSOB Richard Vostrý, projektant Michal Topolovský a starosta obce Jaroslav Krédl. Příležitost k prohlídce prostor využili během celého dne též místní občané. Pro návštěvníky připravily členky svazu žen v Rozsochatci občerstvení a na panelech byly vystaveny fotografie z průběhu stavby.
Aby se mohla uskutečnit tato slavnost, proběhla na samém začátku v roce 2014 nejprve v obci anketa o výstavbě Domu pro seniory. Mezi obyvateli, kteří mají zájem o dění v obci a svůj názor v anketě vyjádřili, převažovaly kladné ohlasy na výstavbu Domu pro seniory. Následně se zastupitelé obce proto pokusili o získání finanční podpory v rámci projektu Podpora výstavby podporovaných bytů pro rok 2015“. Tento projekt vyhlásilo Ministerstvo pro místní rozvoj a podařilo se získat dotaci ve výši 4,3 mil. Kč.  Stavba domu byla započata 2. října 2015 firmou PWB Stavby, s. r. o., která byla vybrána v řádném výběrovém řízení. Stavebním dozorem prováděla firma Projekt efekt, s. r. o., z Havlíčkova Brodu, která byla rovněž vybrána ve výběrovém řízení. Dotace musela být vyčerpána do konce roku 2015, kdy byla postavena hrubá stavba. V roce 2016 byla už stavba financována částečně z obecního rozpočtu a z úvěru u ČSOB, a. s., v Havlíčkově Brodě ve výši 4,5 mil. Kč. Celkové náklady činily zhruba deset milionů korun. V budově je celkem osm bytů, dva mají zastavěnou plochu 49 m2, ostatní zhruba 36 m2. Všechny jsou vybaveny kuchyňskou linkou, včetně sporáku, koupelnou a WC a přístup je ke všem bytům bezbariérový. Žadatelé o byt musí splňovat především věkovou hranici 65 let a více. Přednost budou mít občané z Rozsochatce, neobsazené byty pak budou moci být pronajaty též zájemcům z okolí. Výše nájemného bude činit 57,20 Kč/m2. Obyvatelé domu budou moci využívat služeb Oblastní charity v Havlíčkově Brodě například na dovoz obědů apod. Druh služeb se upraví podle zájmu nájemníků.
Na pozemku se nachází rovněž pergola se zahradním nábytkem, náklady na její výstavbu byly částečně hrazeny z dotačního titulu Ministerstva zemědělství, z programu „Udržování a obnova kulturního dědictví venkova“, předmětem dotace byla „Podpora pro vytvoření nebo obnovu místa pasivního odpočinku“.
O nadcházejícím víkendu se ještě uskuteční konečné úpravy pozemku náležejícímu k Domu pro seniory. Zapojí se obecní zastupitelé společně s místními spolky. V rámci projektu neziskové organizace Sázíme stromy,  z. ú., která se zabývá ozeleňováním obecních prostranství, bude dodána zdarma zeleň, která bude na pozemku vysazena a minimálně pět let udržována ve stejném složení (pokud by některá rostlina uhynula, bude muset být nahrazena tou samou). Nezisková organizace připravila plánek a rozmístění jednotlivých stromů, keřů či okrasných rostlin. Výsledkem by mělo být nejen příjemné prostředí pro obyvatele domu, ale též návrat k původním rostlinám a dřevinám, typickým pro tento ráz krajiny a nadmořskou výšku. 
Po kolaudaci stavby se byty během tří měsíců pronajmou. První nájemníci by tak mohli v nových bytech oslavit už letošní vánoční svátky.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
21.10.2016 17:24




0 +
 

Hlavní zprávy