Nový školní rok zahajují vysokoškoláci na stáži v Jaderné elektrárně Dukovany

Vedle žáků základních a středních škol začal školní rok také pro třicet vysokoškolských studentů v rámci osmého ročníku Letní univerzity v Jaderné elektrárně Dukovany. Jedná se o studenty z celé České republiky, kteří nejlépe uspěli v náročných psychotestech zaměřených na speciální požadavky pro vstup a práci v jaderné elektrárně. Hned první den prošli řadou bezpečnostních školení.

uniweb weby

První zářijový týden začíná pěti studentkám a dvaceti pěti studentům dvoutýdenní odborná stáž v Jaderné elektrárně Dukovany. Místo odpočinku se přihlásili ke studiu 8. ročníku Letní univerzity a dobrovolně si tak zkrátili své volno. Studenti předních vysokých škol z Brna, Prahy, Ostravy, Bratislavy a Liberce během čtrnácti dní poznají elektrárnu jak po teoretické, tak i praktické stránce. Přednášet jim budou odborníci z elektrárny. Studenti nahlédnou pod pokličku provozu a na vlastní kůži zjistí, jak vypadá takový provoz za probíhající odstávky.

V loňském roce se Letní univerzity zúčastnil student Vysoké školy báňské Filip Pavlíček a na stáž vzpomíná: „Kombinací skvělé party lidí, jaderné elektrárny a ochotných a vstřícných zaměstnanců vznikl nezapomenutelný zážitek.“

Do celého programu Letní univerzity je zapojeno více jak padesát zaměstnanců Skupiny ČEZ. Ti mají za cíl během stáže předat informace a zejména zkušenosti, které mohou studenti zúročit, a prakticky jim přiblížit práci, pro kterou by se mohli vbudoucnu rozhodnout. Vždyť některý zúčastníků může být klidně za pár let jejich kolegou.

V elektrárně Dukovany aktuálně pracuje 1150 zaměstnanců Skupiny ČEZ a v současné době ČEZ také nabírá desítky nových technických pracovníků nejen s praxí, ale také z řad absolventů. Podle dosaženého vzdělání elektrárna zaměstnává 14 % vyučených zaměstnanců, 52 % zaměstnanců se středoškolským vzděláním a 32 % s vysokoškolským vzděláním


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy