O barákové kolonii v Havlíčkově Brodě

Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod pořádá ve středu 21. března od 17.00 v Havlíčkově domě přednášku Aleny Jindrové nazvanou Baráková kolonie v Německém Brodě 1915-1918. Uskuteční se v rámci doprovodného programu výstavy Vyhnaní. Uprchlíci 1914-1918.

uniweb weby

„Na místě dnešní psychiatrické léčebny stála v době 1. světové války kolonie určená nejprve pro uprchlíky z jižních oblastí habsburské monarchie (Italy a Slovince) a posléze pro židovské uprchlíky z Haliče a Bukoviny. Jednalo se v Čechách o druhou největší kolonii, kde bylo svého času umístěno přes 9 000 utečenců,“ popisuje historička muzea Alena Jindrová. Posluchačům přiblíží, jak kolonie vznikla, jak se zacházelo s uprchlíky v době války, jaká byla politika habsburské monarchie a jaký byl vztah místních obyvatel k obyvatelům kolonie.

Doplněním přednášky i výstavy bude představení modelu barákové kolonie v programu Archicad, který přiblíží studentka Střední průmyslové školy stavební ak. St. Bechyně v Havlíčkově Brodě Tereza Smejkalová. Ta se společně se spolužačkou Nicol Prchalovou věnovala tématu ve své maturitní práci. „Program Archicad je nejčastějším programem používaným ve stavebnictví, ve kterém se dá vedle výkresové dokumentace zobrazit také stavba jako 3D model,“ doplnila Tereza Smejkalová, která s kolegyní sestavila z nalezených materiálů a knih místních historiků přibližný vzhled kolonie a poté vytvářela v programu jednotlivé budovy. Díky tomu jsou budovy nyní k vidění ze všech úhlů, ne jen jako černobílá fotografie. „Tyto projekty jsou v současné době stále populárnější, protože nám historii o krůček přibližují,“ uzavřela Alena Jindrová. Vstupné je dobrovolné.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy