O titul Kovo Junior 2017 se na žďárské průmyslovce utkalo 32 žáků

Na 32 žáků učebních oborů obráběč kovů – soustružení a mechanik seřizovač z osmi vysočinských středních škol a z partnerských škol ze Slovenska prokazovalo svou zručnost v soutěži Řemeslo Vysočiny 2017. V jednotlivcích za kategorii mechanik seřizovač zvítězil Josef Vrbka z hostitelské VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou, ze soustružníků byl nejlepší Martin Pospíchal ze Střední školy průmyslové, technické a automobilní Jihlava.

uniweb weby

Cílem dvoudenního soutěžního setkání ve Žďáře byla propagace technických řemesel, prohlubování spolupráce mezi školami a porovnání připravenosti budoucích absolventů škol technického zaměření. Žáci studijního oboru s maturitou mechanik seřizovač se soustředili na programování a obsluhu CNC obráběcích strojů. Žáci učebního oboru obráběč kovů zase prokazovali své dovednosti v soustružení. 

V případě soutěže mechaniků seřizovačů porota hodnotila osm dvoučlenných družstev, ale i samotné jednotlivce. Žáci nejprve zpracovávali řídící program pro frézování podle výkresu a ve druhé části měli vzhledem k měření a zpracování měřicího protokolu prokázat i odborné dovednosti. Z družstev byli nejlepší domácí Dominik Svoboda a Josef Vrbka, který nakonec zvítězil i mezi jednotlivci.
V soutěži obráběčů prokázal nejlepší schopnosti tým ze Střední odborné školy Jana Tiraye Velká Bíteš ve složení Petr Veverka a Jakub Vochyán, mezi jednotlivci pak zazářil Martin Pospíchal ze Střední školy průmyslové, technické a automobilní Jihlava. Žáci měli za úkol vyrobit podle výkresu čep se závitem a odborné dovednosti prokazovali rozborem uložení, výpočtem řezných podmínek a měřením a zpracováním měřicího protokolu.

„Nejdříve jsme absolvovali školení bezpečnosti, pak jsme si vylosovali soustruhy, dostali jsme soutěžní výkres a přibližně za čtyři hodiny jsme vyrobili výrobek,“ vysvětlil soutěžní postup Jiří Sysel ze Střední průmyslové školy Třebíč.

Vítězové dvoudenní soutěže Kovo Junior 2017 si dnes na Staré radnici ve Žďáře nad Sázavou převzali svá ocenění. Sponzoři soutěže pro ně připravili sportovní batohy, kvalitní nářadí, bezpečnostní zámky, svítilny nebo diáře. Ti nejlepší si ze Žďáru odvezli aku vrtačku.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy