O židovském osídlení v Jemnici a Polici na třebíčském zámku

Přednáškový cyklus Muzea Vysočiny Třebíč nabídne v úterý 21. listopadu od 17.30 na zámku v Třebíči poslední přednášku v tomto roce nazvanou Židovské osídlení v Jemnici a Polici. Přednáší pracovnice muzea Jana Lochmanová.

uniweb weby

„V letošním roce slaví Jemnice 790 let od založení města Přemyslem Otakarem II. Město vzniklo nad původní hornickozemědělskou osadou a lze předpokládat, že už od počátku byli jeho obyvateli i Židé. Majetek židovských obcí, shromážděných pod jemnickou synagogou byl z velké části zničen za druhé světové války. V nacistické mašinérii navždy zmizeli i místní Židé. Zůstaly jen hmotné památky – židovská čtvrť, polická židovská ulice, synagoga a hřbitovy.
Historie a vzpomínky však zcela neumlkly, promlouvají k nám prostřednictvím dokumentů a předmětů. Dochovaly se například dary synagoze od význačné polické rodiny Landesmannů, dokumenty jemnické rodiny Kaufriedů. Vzorem osobní odvahy jsou příběhy bratrů Gutfreundových, kteří bojovali v čs. zahraniční armádě, nebo českožidovské rodiny Poskočilových,“ uvedla Eva Novotná z Muzea Vysočiny Třebíč.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy