Občanská poradna Třebíč: Řešte svou situaci včas!

Zvýšit informovanost v oblasti finanční gramotnosti, seznámit se s nástrahami prodejců, či jen se dozvědět, na co si máme dát při koupi zboží pozor nebo jaká práva mám jako spotřebitel, tak tyto všechny informace jsou obsahem přednášky, kterou pořádá Občanská poradna Třebíč pro širokou veřejnost.

uniweb weby

Přednostně je však přednášena seniorům a osobám ohroženým sociálním vyloučením. Senioři bezesporu patří k jedné z nejohroženějších skupin, která se stává obětí podvodů.  Potvrdit to mohou odborní poradci, kteří se téměř denně setkávají s důvěřivostí seniorů, stejně tak je to i u osob ohrožených sociálním vyloučením nebo žijícím ve vyloučených lokalitách. Stále je mnoho lidí, kteří podepisují různé smlouvy, půjčují peníze a neví, jak se domoci svých práv. Stávají se oběťmi různých podvodů, zejména pak úvěrových. V okamžiku, kdy se lidé dostanou do tíživé životní situace, často ani neví, na koho se mohou obrátit, koho požádat o odbornou pomoc, jak situaci řešit. Včasné řešení problému by mnohokrát vyřešilo mnoho. Zabránilo exekucím, trestné činnosti, či rozpadu rodinných vztahů…

Přiblížit seniorům tato „žhavá“ témata umožňuje projekt Komplexní podpora sociálně vyloučeným a prevence zadlužení na Třebíčsku, který je podpořen z grantového programu Prevence kriminality z Fondu Vysočiny. Přednáška Rizika kolem nás, je jen jednou z aktivit celého projektu. Současně probíhají i přednášky pro studenty středních škol, především pro studenty učňovských oborů. Projekt zahrnuje i poradenství v dluhové oblasti a poradenství kariérové. Neboť právě lidé dlouhodobě nezaměstnaní, s nízkými příjmy, či se zdravotním znevýhodněním patří ke skupině obyvatelstva, která je často zneužívána pro různé podvody, trestnou činnost. Individuální kariérové poradenství je pojato, jako komplexní poradenství vztahující se nejen na profesní život, ale v případě potřeby je řešena i rodinná situace, oblast dluhová, vzájemných rodinných vztahů, domácí násilí. Nevyřešené otázky dluhů, osobních vztahů, či sociálního vyloučení často brání lidem vstoupit na trh práce. 

Doposud se uskutečnilo sedm přednášek na téma Rizika kolem nás. Po prázdninách se odborní poradci rozjedou po Třebíčsku opět s dalšími přednáškami pro širokou veřejnost. Pokračovat se bude i v přednáškách pro studenty středních škol s názvem Nebuď bílý kůň. Všechny přednášky jsou doplněny o případy z praxe, je dán dostatečný prostor pro diskuzi. Velký důraz je kladen na prevenci a včasné řešení situace. 

V rámci projektu budou natočeny spoty na téma ochrana spotřebitele, prevence zadlužení a oddlužení, které budou využívány při vzdělávacích akcích, využity budou i k propagaci poradny.  

Je to jen zlomek z oblastí, ve kterých poradna nabízí odbornou pomoc. Občanská poradna poskytuje poradenství celkem v 18 oblastech, výše jmenované jsou však nejčastější okruhy témat, s kterými lidé do poradny přicházejí. O nabídce poradenství budou lidé z okresu Třebíč informováni prostřednictvím letáčků, které budou doručeny zhruba do 50 000 domácností. 

Občanská poradna v Třebíči poskytuje poradenství pro širokou veřejnost už 17 let. Za tuto dobu poradna uspořádala mnoho přednášek na téma finanční gramotnost, prevence kriminality, ochrana spotřebitele, pracovní právo, dědictví a darování a další. Přednášky jsou realizovány zejména v mateřských centrech, Senior Pointu, školách a na Krajském úřadě Kraje Vysočina a jiných organizovaných setkáních. V roce 2016 odpovídali poradci celkem na 2998 dotazů při 1861 konzultacích. Občanská poradna Třebíč má své kontaktní místo také v Moravských Budějovicích. 

Více informací o poradně naleznete na webových stránkách organizace.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy