Obec Vepříkov žila nejen poutí

První víkend v červnu byla ve Vepříkově tradiční pouť. Obec Vepříkov a Stodola Krásných Krámů, z. s., uspořádaly ve dnech 2.– 4. června v sále kulturního domu pouťovou Výstavu fotografií Vepříkovské domy včera a dnes.

uniweb weby

Návštěvníci výstavy se seznámili s historií Vepříkova nejen z vystavených fotografií, ale i z obecní kroniky, ve které si zájemce mohl zalistovat a přečíst, co ho zajímalo. Zajímavé bylo porovnání starých fotek domů a fotek pořízených v letošním roce. „Snažili jsme se fotit domy ze stejného místa, jak byly vyfocené v minulosti. Bohužel se to nepovedlo přesně u fotografií pořízených z vikýře obecního domu. Dnes jsou původní vikýře zazděné, a tak jsme fotili ze střechy,“ uvedl Jaroslav Stehno, který patří mezi zakladatele Stodoly Krásných Krámů. V sobotu 3. června byla na výstavě pokřtěna kniha Historie domů ve Vepříkově. Dvě pamětnice a rodačky, Alena Šeclová, rozená Dvořáková, a Marie Vacková, rozená Kloučková, vzpomínaly a dávaly dohromady historii jednotlivých domů. Na knize spolupracovala Marie Průšová a fotografie domů pořídila Tereza Bártová. Kniha vznikala v letech 2010 až 2012 a obec Vepříkov ji vydala v letošním roce. Kniha popisuje všechny domy ve Vepříkově od čísla popisného 1 až po 104. Čtenář knihy se dozví, kdo dům postavil, kdo v něm žil a žije dnes.

„Nevycházely jsme z archivů, ale ze vzpomínek a lidská paměť není neomylná,“ napsaly v úvodu knihy autorky. Pro rychlou orientaci je ke konci knihy Rekapitulace všech výše uvedených domů a jejich prvních a současných obyvatel. Byl jsem svědkem, když jedna obyvatelka Vepříkova až z této knihy se dozvěděla, jak její předci zakoupili dům ve kterém dnes žije s rodinou a svými rodiči. „Kniha vznikla z iniciativy tří našich občanek a jsem rád, že tato kniha, která mapuje historii domů a jejich obyvatel do roku 2012, vůbec vznikla. Za pár let už bychom asi těžko tyto informace získali a dali je vůbec dohromady, tak jako autorky této publikace. Paměti jsou napsané s tím, aby se co nejvíc informací zachovalo pro další generace,“ řekl při křtu knihy Petr Bárta, starosta obce Vepříkov. Spoluautorka knihy Marie Vacková se bohužel vydání knihy nedožila. Čest její památce.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 06.06.2017 07:08




0 +
 

Hlavní zprávy