Okna v Litohoři i most v Ledči. Kraj pomůže s obnovou památek

Krajské dotace umožní v roce 2017 například opravu oken zámku v Litohoři, zdi kostela svatého Bartoloměje v Opatově, restaurování kašny na náměstí v Nové Cerekvi, ale vypomůžou také se zahájením první etapy náročné obnovy hradního mostu v Ledči nad Sázavou.

uniweb weby

O peníze na obnovu památek zažádalo 91 vlastníků, z toho 37 návrhů podala církev a 28 jednotlivé obce, na zbytku seznamu pak figurovaly další fyzické či právnické osoby. Jednou z podmínek pro získání podpory je navíc i finanční spoluúčast obce.

„Dotace do maximální výše 350 tisíc korun pak v jednotlivých případech budou moci žadatelé využít na údržbu, opravu, rekonstrukci a restaurování kulturní památky na území kraje,“ upřesnila náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Jana Fischerová (ODS). Částku 14 milionů si mezi sebe nakonec rozdělí 79 žadatelů, i přes letošní navýšení rozpočtu o jeden milion se totiž na všechny žadatele nedostalo.

Do loňského roku bylo z rozpočtu Kraje Vysočina poskytnuto více než 191 milionů korun, které pomohly s obnovou kulturních památek na území kraje za téměř 600 milionů korun.

Autor: Vendula Kadlecová

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 19.04.2017 18:59




0 +
 

Hlavní zprávy