Osmý ročník Novoměstského Slunohraní 2017 se blíží

Novoměstské Slunohraní proběhne v Novém Městě na Moravě od pondělí 3. do soboty 8. července. Na pětidenní workshop letos přijede zhruba tři desítky neprofesionálních hudebníků. Oficiální zahájení proběhne v úterý 4. července v 9.00 na nádvoří Horácké galerie.

uniweb weby

Hlavními lektory budou letos opět Janáčkovo kvarteto pro kvartetní workshopy a dirigent Richard Kružík, který povede letní orchestr. 

Bluegrassové housle představí v rámci odpoledního středečního workshopu houslista Pepa Malina (5. července). 

Účastníci absolvují během celého týdne pod vedením členů Janáčkova kvarteta lekce kvartetní hry, a to během dopoledne a odpoledne. V podvečer pak následuje zkouška komorního smyčcového orchestru pod vedením Richarda Kružíka.

Také v letošním roce ožije nádvoří Horácké galerie třemi výjimečnými koncerty.
středa 5. července - Monogram - housle Pepa Malina 
čtvrtek 6. července - Barokní dýchánek - flétna: Michaela Koudelková 
pátek 7. července - Janáčkovo kvarteto & Michal Hreňo, violoncello, Letní orchestr, solo kontrabas: Marek Švestka

„Sérii koncertů zahájí ve středu 5. července ve 20.00 špičková bluegrassová kapela Monogram, která už 25 let vystupuje na pódiích nejen u nás, ale také ve Velké Británii, Švédsku, Dánsku, Francii, Itálii nebo Holandsku. Bluegrassové housle představí už v odpoledních hodinách účastníkům kurzu houslista Pepa Malina, který vystupuje také s kapelou Druhá Tráva nebo Malina Brothers. Večer pak Monogram zahraje tradiční bluegrassové skladby, ale i mnoho vlastních skladeb z posledního vydaného CD s názvem Take it Easy. V rámci jedné skladby vystoupí společně s Monogramem i účastníci bluegrassového workshopu. Příjemnou atmosféru večera doplní vína z Vinařství Bukovský.

Ve čtvrtek 6. července ve 20.00 čeká nádvoří Horácké galerie Barokní dýchnek. Flétnistka Michaela Koudelková nyní ukončila svá studia hudby na vysoké škole v polském Krakowě a do Nového Města na Moravě přizvala své spolužáky, s nimiž vytvořila barokní seskupení. Diváci se mohou těšit na barokní nástroje, komorní atmosféru a příjemné průvodní slovo.

V pátek 7. července ve 20.00 proběhne Slavnostní závěrečný koncert. Ten si už nikdo nedokáže představit bez milých úsměvů Janáčkova kvarteta a jejich strhující hry. Letos se ke kvartetu připojí violoncellista Michal Hreňo a posluchači se mohou těšit na Smyčcový kvintet Franze Schuberta.  Letní orchestr pod vedením Richarda Kružíka, který bude opět vytvořen z účastníků kurzů, zahraje, mimo jiné, skladbu Jana Křtitele Vaňhala pro sólový kontrabas a orchestr. Kontrabasista Marek Švestka je členem mnoha hudebních seskupení, ve Filharmonii Brno je vedoucím kontrabasové sekce. Po skončení koncertu čeká všechny pouštění lampionků štěstí u městské kašny,“ přibližuje program  Hanka Konderlová ze spolku Komorní hudba dnes, z. s.

Před vchodem do Horácké galerie bude už tradičně od úterý otevřena malá informační kavárna, kde je možné, kromě kávy a výborných koláčků, získat i spoustu informací ke Slunohraní. Zároveň je zde možné koupit i vstupenky na koncerty. Kavárna bude v provozu od 4. do 7. července mezi 10.00-17.00.

Všechny podrobnosti ke Slunohraní jsou pak k dispozici i na webu, kde je možné také rezervovat vstupenky na jednotlivé koncerty.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy