Otokar Březina stále aktuální

Rok 2018 je rokem oslav 150. výročí narození Otokara Březiny, vlastním jménem Václava Jebavého (13. září 1868 Počátky - 25. 3. 1929 Jaroměřice nad Rokytnou), českého symbolistického básníka a spisovatele, jehož jedna životní etapa byla spjata právě s městem Jaroměřice nad Rokytnou.

uniweb weby

Nejen tím, že jaroměřický hřbitov je místem jeho posledního odpočinku a že v jeho rodném domě zřídilo město Muzeum Otokara Březiny (obě místa jsou navštěvována pravidelně školními zájezdy i turisty), ale především tím, jaký podíl měl básník ve své době na kulturní vývoj města, kam přišel v roce 1901 jako učitel na měšťanskou školu. Do Jaroměřic totiž za ním zajíždělo mnoho významných osobnosti české kultury, mezi nimi například básník Jakub Deml, vydavatel duchovní kultury Josef Florian, literární kritik F. X. Šalda, spisovatel Karel Čapek, výtvarník a spisovatel Josef Váchal a mnoho dalších. Jistě byly tyto návštěvy přínosné nejen pro samotného Březinu, ale i kulturní rozvoj v samotném městě.

První letošní akcí byl Pietní akt u hrobu Otokara Březiny, který uspořádala Společnost Otokara Březiny a Město Jaroměřice nad Rokytnou v sobotu 24. března na hřbitově v Jaroměřicích nad Rokytnou. Památku básníka přišlo uctít kolem dvaceti místních občanů, květiny na hrob položili Vladimíra Kunstová za Společnost Otokara Březiny a starosta města Jaroměřice nad Rokytnou Jaroslav Soukup.

Program sobotního slavnostního dopoledne pokračoval poté v salonu Restaurace Viola na Komenského náměstí, kam se účastníci pietního aktu přesunuli. Pan starosta Jaroslava Soukup se zastavil při cestě do Violy krátce v Muzeu Otokara Březiny (Březinova ulice 43), aby si tam prohlédl prostory původního básníkova bytu, kde proběhne v letošním roce rekonstrukce včetně oken, dveří a dojde také k zajištění temperance tak, aby se výtvarná díla a listinné památky mohly uchovat pro další generace.

Po uvítání a organizačních informacích přednesl krátký příspěvek předseda Společnosti Otokara Březiny Jiří Höfr, který připomněl citací úryvků esejů a svými poznámkami Březinovu sbírku Skryté dějiny, která vyšla nevázaně v roce 1968 a vázaně, upravená Otakarem Fialou, v prvním čtvrtletí roku 1969. 

V programu následoval dále recitál tří zhudebněných básní Otokara Březiny v podání Petra Kopejsky „Co čas lije se“ (ze sbírky Tajemné dálky), „Zas ve vidění prorockém“ (ze sbírky Stavitelé chrámu) a poslední dosud uveřejněná báseň „Tisíce srdcí pělo v srdci Tvém“. Všechny tři budou v letošním roce součástí hudebníkových recitálů. 

Kulturní část sobotního dopoledne pod názvem Otokar Březina stále aktuální byla ukončena potleskem přítomných a předáním květiny oběma protagonistům části sobotního programu Petru Kopejskovi a předsedovi Společnosti Otokara Březiny Jiřímu Höfrovi, který ale připomněl, že jeho květina byla určena původně Jaroslavu Eriku Fričovi, moravskému básníkovi, hudebníkovi a nakladateli, jenž se ze zdravotních důvodů nemohl slavnostní akce zúčastnit. 

Na kulturní část navázala před polednem Výroční schůze Společnosti Otokara Březiny, na jejímž programu byla zpráva o činnosti a hospodaření a o plánech činnosti u příležitosti 150. výročí narození Otokara Březiny a vzniku Československa, z nichž nejvýznamnější bude uspořádání Mezinárodního sympozia Otokar Březina 2018 ve spolupráci s Ústavem české literatury a komparatistiky FF UK 15. září 2018 v reprezentačních prostorách státního zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy