Památkáři na Vysočině vycházejí vstříc neslyšícím

Během letošní návštěvnické sezóny připravil Národní památkový ústav v Telči pro neslyšící spoluobčany průvodce několika památkovými objekty na Vysočině. Tablety s videonahrávkami ve znakovém jazyce mohou neslyšící využít na zámcích v Náměšti nad Oslavou a Jaroměřicích nad Rokytnou.

uniweb weby

Základem nově vytvořených průvodců pro neslyšící jsou videonahrávky ve znakovém jazyce vložené do tabletů, které budou k dispozici na pokladnách vybraných památkových objektů. Soubor krátkých filmů byl natáčen vždy v autentickém prostředí, tedy v daném sále či pokoji, a umožňuje tak neslyšícímu návštěvníkovi se rychleji zorientovat vprostoru a lépe si užít prohlídku samotnou.

„Jakmile přijde neslyšící návštěvník na pokladnu daného památkového objektu, bude mu nabídnut vedle psaného textu i tablet a on s ním může absolvovat běžnou návštěvnickou trasu za doprovodu videonahrávky ve znakovém jazyce,“ upřesňuje ředitelka územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Telči Martina Indrová.

Tento pilotní projekt připravilo metodické centrum (Národního památkového ústavu) pro vzdělávání v Telči a jedná se o další aktivitu v rámci zastřešujícího vzdělávacího projektu Památky nás baví. Národní památkový ústav se edukačním aktivitám na památkových objektech věnuje dlouhodobě. V loňském roce vydal soubor pěti metodik, z nichž jedna je věnována právě návštěvníkům památkových objektů se specifickými potřebami.

Zkušenost vpoužívání tabletů pro neslyšící má Národní památkový ústav také v Kroměřížských historických zahradách. Daří se mu zpřístupňovat památky zahradního umění osobám se zdravotním znevýhodněním. Metodické centrum zahradní kultury Národního památkového ústavu v Kroměříži vytvořilo průvodce kroměřížskou Květnou zahradou pro neslyšící - tablet s videonahrávkami ve znakovém jazyce - už v roce 2015.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy