Pochvaluje si, jak ideálně využívá trhů pro zpětnou vazbu se zákazníky, když zavádí své nové receptury. Jiří Žák jde ve šlépějích svých rodičů, po kterých převzal firmu a úspěšně ji rozvíjí. K pekařině se dostal jako malý kluk, už ve dvanácti letech svým rodičům pomáhal. Do podnikání dává hodně energie a času, vymýšlí nové nápady a výrobky, jeho chlebové výrobky, jemné pečivo a farmářský program se pyšní ocenění Vysočina - regionální produkt. Certifikace garantuje původ z Vysočiny a je jednou z cest, jak zviditelnit produkci místních výrobců a vychází z
regionálních tradic nebo na ně navazuje. Na jeho výrobu jsou použity suroviny výhradně z domácí produkce příslušného
regionu. Jde o ideální propojení českých farem s podporou lokálních zemědělců a producentů. Zákazník získá nákupem
značených produktů nejen kvalitní a jedinečný výrobek, ale podpoří i konkrétního výrobce a ekonomiku regionu a zároveň
chrání životní prostředí.
Jiří Žák používá pro své výrobky suroviny z regionu od výrobců, jako je Konkordia – Kukuřičný mlýn Mrzkovice, která mj. navštěvovala farmářské trhy v jejich počátcích také, či Mlýn Havlíčkův Brod, spol. s r. o.
Firma má v současné době dvě prodejny v Havlíčkově Brodě
a zaváží pečivo i do školek, restaurací a prodejen potravin v blízkém okolí. Mezi odběratele patří zejména města Jihlava a Žďár nad Sázavou, ale i další obce v regionu. Mimo jiné výrobky můžeme ochutnat i na nejrůznějších sportovních akcích na Vysočině, Lyžařský pohár Vysočiny, Havlíčkobrodský střevíček, Havlíčkobrodský desetiboj… Ve svém sortimentu mají i výrobky se sníženým obsahem lepku, čirokové či rýžové pečivo. Výroba začíná v podvečerních hodinách a končí expedicí zboží k zákazníkům v brzkých ranních hodinách tak, aby bylo zboží na pultech prodejen včas.
Další farmářský trh Koudelův talíř se koná v sobotu 1. srpna od 8.00 na Havlíčkově náměstí v Brodě.
Úvodní ilustrační foto: archiv Vysočina-news.cz
Autor: Lída Faltová