Po páté se uskuteční festival Jeden svět v Havlíčkově Brodě

Ve druhé polovině března se v Havlíčkově Brodě koná festival dokumentárních filmů Jeden svět 2017, který divákům nabídne nejenom dokumentární filmy s lidskoprávní a enviromentální tématikou, ale i řadu zajímavých hostů a doprovodný program nebo promítání pro školy.

uniweb weby

V pátek 24. března začíná pátý ročník dokumentárního festivalu Jeden svět 2017 v havlíčkobrodském klubu Oko, hlavním tématem je Umění spolupráce. „Hlavní motiv festivalu odkazuje k otevřenosti, vzájemné komunikaci či sdílení myšlenek a pocitů. Umění spolupráce není pouze sloganem, ale také inspirací pro naši společnost“ říká programová ředitelka havlíčkobrodské části festivalu Aneta Jarošová.

Úvodním filmem festivalu bude dokument Tickling Giants (Škádlení Goliáše), který navazuje na události arabského jara, ale pojímá je zcela netradičně, a sice z pohledu moderátora satirické talkshow. Páteční program pokračuje snímkem Golden Dawn – A Personal Affair (Zlatý úsvit – jak to vidím já), který dokumentuje vzestup radikální řecké pravicové strany Zlatý úsvit. Páteční program zakončí koncert skupiny Helemese.

Sobotní část festivalu přinese hned trojici filmů. „Český dokument Epidemie svobody hledá odpovědi na aktuální otázky týkající se očkování dětí. Švédský snímek Gaming the Real World (Rozehraj své město) představuje možnosti spolupráce vývojářů počítačových her a reálného světa. Švýcarský film Raving Iran (Íránský rave) vypráví nezvykle silný příběh svobodných hudebníků v nesvobodné zemi.

Nedělní program načne Normální autistický film neboli oceňovaný český dokument o dospívajících dětech žijících s nálepkou, která je odděluje od ostatních. Death By Design (Zemřít pro design) je název dokumentu, který rozkrývá problém globálních rozměrů, a sice odvrácenou stranu moderních technologií, mobilů, notebooků. Závěrečný film We Are Humanity (My jsme počátek lidstva) nás zavede na Andamanské ostrovy, ke kmeni Džarava. Těmto potomkům prvních lidí, kteří na ostrov přišli před 70 000 lety dochází čas. Indická vláda je chce násilně asimilovat a je otázka, zda dokáží si Džarové zachovat svobodu a nepodmíněné štěstí,“ dodává Jiří Svoboda, pořadatel festivalu Jeden svět Havlíčkův Brod.

Letošní ročník dokumentárního festivalu Jeden svět bude patřit také školám a důchodcům. „Pro seniory připravujeme speciální projekce dokumentu Life Begins at 100 (Život začíná po stovce), zachycující Švédku Dagny, která má svůj blog. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby se Dagny nenarodila v roce 1912. Film zaujme svým optimismem a pozitivním myšlením,“ doplňuje koordinátorka školních projekcí Kateřina Dubnová.

Festival se uskuteční v Havlíčkově Brodě od pátku 24. do neděle 26. března v klubu Oko v Havlíčkově Brodě, poskytne dohromady více než jedenáct hodin dokumentů a zábavy. Diváci si mohou vybrat i z doprovodného programu, který nabídne třeba virtuální realitu, koncerty, výstavu, ochutnávku vegetariánského občerstvení, Music Jam zónu, workshopy, hry a další program.

„Děkujeme partnerům festivalu za podporu a spolupráci. Jmenovitě městu Havlíčkův Brod, Kraji Vysočina, hotelu U Zlatého lva, společnostem DS Kámen, Brodská stavební, Interkonsult Světlá nad Sázavou,“ uzavírá Jiří Svoboda.

Jeden svět Havlíčkův Brod 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy