„Pod koněm“ letos prodává i havlíčkobrodská Charita

Oblastní charita Havlíčkův Brod sbalila poslední dekorace a dárečky, které v pátek 24. listopadu čekala cesta z Vysočiny až na adventní trhy na Václavském náměstí v Praze. Organizaci se totiž naskytla jedinečná příležitost prodávat výrobky z charitních dílen na jedné z nejpopulárnějších akcí v České republice.

uniweb weby

Zájemci stánek najdou v horní části Václavského náměstí mezi vyřezávaným betlémem a dřevěnou vanou. Trhy nesou název Václavské Vánoce. 

To, že by havlíčkobrodská Charita mohla vycestovat během adventu do Prahy, věděli její zástupci už v první polovině roku. „Oslovili jsme veřejnost s tím, zda by měla zájem nám pomoci vyrábět některé dekorace. Lidé si tak na oplátku vyzkoušeli novou techniku. Tvoření pro veřejnost jsme uspořádali v naší humpolecké Astře – denním centrum pro seniory společně s tamními pracovníky a seniory v rámci mezigeneračního setkávání a tréninku jemné motoriky,“ nastínila ředitelka Oblastní charity Havlíčkův Brod Anna Blažková. 

Do vyrábění se zapojily i další charitní služby, a to humpolecké Středisko charitní pomoci známé jako Šatník, dále ledečská Sociálně terapeutická dílna pro uživatele s lehkým či středně těžkým postižením a ledečské Centrum sociálních služeb Petrklíč spolu s Chráněným bydlením Petrklíč. „Díky píli našich uživatelů a pracovníků se nám podařilo vyrobit spoustu krásných a hlavně originálních dekorací a dárečků. Například klienti Sociálně terapeutické dílny se již nemohou dočkat, až jejich předměty budou kupovat lidé třeba i z druhého konce světa,“ usmála se Anna Blažková. 

V Šatníku vznikaly hlavně svíčky nejrůznějších barev a velikostí včetně sad na tvorbu adventních věnců nebo plovoucích svíček, jež budou „plavat“ pro štěstí svých majitelů třeba hned na náměstí ve velké, dřevěné vaně. „Do odlévání a zdobení svíček se zapojily naše pracovnice, které před prací v Šatníku byly kvůli zdravotnímu nebo sociálnímu hendikepu těžko zaměstnatelné,“ vysvětlila ředitelka. Uživatelé Sociálně terapeutické dílny se zase věnovali pletení zvonečků a košíků z pedigu, osazenstvo Astry „motalo“ nitěné zvonečky a díky dobrovolnicím z havlíčkobrodské dm drogerie markt pod vedením vedoucí Šatníku Lenky Hložkové vznikla ručně vyšívaná vánoční přání. Hotové dekorace k prodeji zabalili a nazdobili převážně uživatelé ledečského Petrklíče za pomoci tamních pracovnic. Ve stánku havlíčkobrodské Charity jsou k prodeji také vynikající sirupy značky Camellus, které dle tradiční receptury vyrábí pracovníci Sociálního podniku Pro-Charitu při Oblastní charitě Červený Kostelec. Nechybí ani řada s etiketami, na nichž jsou obrázky pražských památek. 

Koupí předmětů z charitního stánku lidé podpoří činnost Oblastní charity Havlíčkův Brod i Sociálního podniku Pro-Charitu při červenokostelecké Charitě. 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy