Pokuta 150 000 korun pro jihlavský Kronospan OSB za únik výparů

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Havlíčkově Brodě uložili pokutu 150 tisíc korun jihlavské společnosti Kronospan OSB, spol. s r. o. Firma znečišťovala ovzduší výpary z výroby lisovaných dřevěných konstrukčních desek.

uniweb weby

„Provoz lisu v rozporu s platným integrovaným povolením jsme zjistili při kontrole na konci června 2016. Z poškozených světlíků na střeše výrobní haly unikaly do ovzduší výpary a prach z výroby. Firma měla tento nevyhovující stav okamžitě odstranit. To ale neudělala a znečišťující látky nechala unikat poškozenými světlíky více než měsíc dál. Potvrdila to i naše další kontrola na začátku srpna 2016. Provozovatel se choval nezodpovědně a porušil své zákonné povinnosti. Za standardního provozu je odsávaný vzduch z výroby čištěn ve vodní pračce. Jeho vypouštění napřímo do ovzduší je nepřípustné,“ uvedl Jan Panský, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Havlíčkově Brodě.
Proti pokutě uložené inspektory ČIŽP se společnost KRONOSPAN OSB s.r.o. odvolala. Ministerstvo životního prostředí ale odvolání zamítlo a sankci potvrdilo. Teprve po kontrole na začátku srpna 2016 firma provedla technická opatření, aby k dalšímu úniku znečištění nedocházelo.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy