Polární záře na projekční kouli v Alternátoru

Ekotechnické centrum Alternátor v Třebíči připravilo nový komentovaný program pro svoji unikátní projekční kouli Science on a Sphere. S využitím dat agentur NOAA a NASA sestavilo promítání věnované polární záři a všemu, co s ní souvisí.

uniweb weby

A právě v sousloví všemu, co sní souvisí tkví kouzlo této projekce – polární záře je totiž spjatá i s jevy, které jsou na první pohled zcela jiného charakteru. Návštěvníci se tak dozví zajímavosti o Slunci, zemském jádru a magnetickém poli Země, ale třeba iomigraci ptáků, kteří jsou právě na magnetickém poli Země životně závislí. 

Téma projekce si návštěvníci mohou zvolit po domluvě. Kromě Polární záře se i nadále promítá 50 odstínů vesmíru, navíc lze nabídnout i obecnou projekci, při níž jsou představeny nejdůležitější datasety dodané jak agenturou NOAA (zejména tedy aktuální oblačnost či aktuální zemětřesení), tak agenturou NASA (zejména planety a další vesmírná tělesa).

Projekční koule Science on a Sphere je unikátní projekční zařízení vyvinuté agenturami NOAA a NASA. Lze na něm zobrazit různé přírodní jevy, mnohé i on-line, kdekoli na zeměkouli, nebo planety a další tělesa sluneční soustavy. V Evropě je pouze osm těchto zařízení.

Nová expozice byla otevřena 1. července, na komentované projekce na kouli mohou návštěvníci vyrazit denně od pondělí do soboty v 10.30, 13.30 a 15.30. Cena vstupného na komentovanou projekci na kouli je 50 Kč pro dospělého a 30 Kč pro děti, seniory, studenty a ZTP.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy