Policisté kontrolují myslivecké hony na Vysočině

Policisté na Vysočině letos zkontrolovali na čtyři desítky honů a 1 022 myslivců, na další hony vyrazí v sobotu 10. prosince. Dohlížet na konání mysliveckých honů budou až do konce letošního roku.

uniweb weby

„V průběhu letošních podzimních kontrol jsme zatím prověřili čtyřicet honů, zkontrolovali jsme celkem 1 022 osob a 976 zbraní. Policisté se zaměřují na kontrolu zbrojních průkazů, průkazů zbraní a loveckých lístků. Fyzicky kontrolují také zbraně, zejména výrobní číslo a zda je předložená zbraň opatřena platnými zkušebními značkami. Policisty zajímá i její celkový stav. Na místě policisté provádějí orientační dechové zkoušky, aby zjistili, zda nejsou myslivci před honem nebo v jeho průběhu pod vlivem alkoholu,“ přiblížila Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Policisté věnují kontrole technického stavu zbraně velkou pozornost. Pokud zjistí, že stav zbraně je nevyhovující, zakáží jejímu držiteli střelbu a vyzvou ho, aby předložil zbraň Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. „U všech osob, které při honu manipulují se zbraní, mohou policisté provádět orientační dechovou zkoušku, nejen na začátku honu, ale také v jeho průběhu nebo těsně po jeho skončení. V letošním roce jsme požití alkoholu u žádného z kontrolovaných účastníků honů nezjistili. V případě, že bychom to při konání honu zjistili, nesměl by dále pokračovat a na místě bychom zadrželi jeho zbraň. Podle množství zjištěného alkoholu bychom za přestupek uložili blokovou pokutu nebo zjištěné protiprávní jednání oznámili k projednání správnímu orgánu,“ dodává Dana Čírtková.
Policisté za porušení zákona při honu mohou na místě uložit blokovou pokutu až do výše pěti tisíc korun. „Když je protiprávní jednání závažnějšího charakteru, policisté ho oznamují k projednání správnímu orgánu. V případě, že se držitel zbraně dopustí v době tří let dvou v zákoně vyjmenovaných přestupků, hrozí mu odnětí zbrojního průkazu, neboť přestane splňovat podmínku spolehlivosti podle zákona o zbraních,“ doplňuje Dana Čírtková.

Letos prošetřují policisté na Vysočině zatím jeden případ střelného poranění, k němuž došlo začátkem listopadu při honu na louce mezi Dobroutovem a Lipinou na Polensku. „Honu se ten den zúčastnilo šest desítek myslivců a honců. Jednu z účastnic honu, pětapadesátiletou ženu, zasáhl po výstřelu odlétnutý brok do ruky. Na místo byla okamžitě přivolána zdravotnická záchranná služba a vrtulník ženu převezl do jihlavské nemocnice. Policisté provedli u všech účastníků honu dechové zkoušky s negativními výsledky. Místo, kde došlo ke zranění, jsme důkladně ohledali a zajistili  jsme zbraně účastníků honu, z nichž se v době poranění ženy střílelo, a odeslali je na odbornou expertizu. Zajistili jsme také několik vystřelených nábojnic a nevystřelenou munici. Případem se zabývají policisté z obvodního oddělení v Polné. Případ prověřujeme pro podezření z přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti. Zatím ve věci nepadlo žádné obvinění,“ uzavřela tisková mluvčí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
09.12.2016 19:13




0 +
 

Hlavní zprávy