Policisté na Třebíčsku dopadli podvodníky, plánovali krádeže

Kriminalisté na Třebíčsku objasnili případ krádeží, při kterých se pachatelé zaměřili na zástupkyně finanční společnosti nabízející půjčky. Ženy vylákali na sjednané místo a peníze, které s sebou přinesly, se snažili odcizit. V prvním případě se trojici krádež zdařila, v druhém případě už k odcizení peněz nedošlo.

uniweb weby

K okradení první zástupkyně finanční společnosti došlo v polovině dubna v Třebíči. „Žena přišla kolem desáté hodiny dopoledne na místo, které si s ní telefonicky sjednal muž žádající o půjčku. V Řípovské ulici pak k ženě přiběhl neznámý muž, z ruky jí vytrhl kabelky a utekl. Kromě finanční hotovosti, přišla žena o osobní doklady, platební kartu a další věci. Škoda přesáhla šedesát tisíc korun. Ihned po přijetí trestního oznámení začali policisté případ prověřovat.
Přibližně po měsíci došlo k obdobnému případu, tentokrát byla jiná zástupkyně shodné finanční společnosti vylákána před polednem do obce na Třebíčsku. Na místo přijela v doprovodu muže. Žena zjistila, že se zde žadatel o půjčku nenachází, rovněž v obci nebyla osoba jména shodného s tím, které jí žadatel uvedl. Ke krádeži v tomto případě nedošlo. Ženě se situace zdála podezřelá a obrátila se na policii,“ popsala událost policejní mluvčí Jana Kroutilová. Kriminalisté při následném pátrání zjistili, že se jedná o dva muže a ženu, kteří krádeže předem promysleli, připravili a poté uskutečnili.

V polovině září zahájil policejní komisař na základě shromážděných důkazů trestní stíhání pětadvacetileté ženy a dvou mužů ve věku dvacet a pětadvacet let, všichni z Třebíčska. „Mladší z mužů byl obviněn z přečinu krádeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku spáchaných ve spolupachatelství, a dále ze spáchání přečinu krádeže ukončeného ve stádiu pokusu,“ dodal Milan Špaček, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality. Také pětadvacetiletý muž a žena byli obviněni z trestných činů krádeže, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a pokusu krádeže, v jejich případě ale spáchaných ve spolupachatelství nebo ve formě účastenství. 

„Trojice je obviněna z toho, že v jednom případě okradla zástupkyni finanční společnosti a v druhém se o to pokusila. Předem se domluvili, opatřili si SIM kartu a mladší z mužů telefonicky kontaktovat ženu, kterou pod smyšleným jménem požádal o zprostředkování půjčky. Podvodně s ní dohodl místo i čas předání peněz a uzavření smlouvy. V polovině dubna pak žena přišla kolem desáté hodiny dopoledne na ulici Řípovská v Třebíči, kde k ní zezadu přistoupil druhý, pětadvacetiletý, muž, vytrhl jí z ruky kabelky a utekl. Peníze, které takto trojice získala, si mezi sebou rozdělili a použili pro vlastní potřebu. Přibližně o měsíc později se situace opakovala. Muži a žena se opět předem dohodli a mladší z mužů telefonicky kontaktovat jinou zástupkyni finanční společnosti. Ženu před polednem vylákali pod záminkou sjednání finanční půjčky do obce na Třebíčsku, kde čekal dvacetiletý muž, který ale následně od krádeže upustil, doplnila Jana Kroutilová s tím, že pětadvacetiletý muž a žena byli v předchozí době opakovaně soudně trestáni. Oba si v minulosti odpykali trest i ve věznici, muž je navíc až do letošního prosince ve zkušební době soudem uloženého podmíněného trestu odnětí svobody. Dvacetiletý muž ještě soudně trestán nebyl. Policejní komisař předal případ s návrhem na podání obžaloby státnímu zastupitelství. Za trestnou činnost hrozí obviněným trest odnětí svobody až na pět let



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 20.10.2016 12:27




0 +
 

Hlavní zprávy