Policisté na Vysočině plánují o prázdninách dvě preventivní akce, zaměří se na řidiče a děti

Celorepubliková preventivní akce Řídím, piju nealko pivo! probíhá už několikátým rokem ve spolupráci s Českým svazem pivovarů a sladoven. Řidiči se s ní setkají na Havlíčkobrodsku a na Jihlavsku.

uniweb weby

„Cílem projektu je představit a rozšířit povědomí veřejnosti o nápoji pro řidiče, který je při řízení vozidla vhodnou a hlavně bezpečnou alternativou alkoholického piva. Řidiči se tak v době konání této dopravně bezpečnostní akce mohou na silnicích setkat nejen s policisty, ale také se zástupci některých pivovarů, kteří budou oblečeni v modrých reflexních vestách a těm řidičům, kteří před nebo během jízdy nepožili alkoholický nápoj, předají nealkoholické pivo a alkoholtester.

Je třeba si uvědomit, že řidiči, kteří řídí vozidlo pod vlivem alkoholu, se vždy dopouštějí protiprávního jednání. Obecně lze říci, že pokud policisté u řidiče naměří hodnotu menší než jedno promile, tak se dopouští přestupku, za který ve správním řízení lze uložit pokutu až do výše 50 tisíc korun a zákaz činnosti spočívající v řízení motorových vozidel až na dva roky. Pokud je u řidiče zjištěna hodnota alkoholu nad jedno promile, tak se dopouští přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, a za tento trestný čin může být pachatel potrestán trestem odnětí svobody až na tři roky a opět trestem zákazu činnosti spočívajícím v řízení motorových vozidel,“ uvedl vrchní inspektor David Linhart.

V souvislosti s řízením pod vlivem alkoholu policisté na Vysočině evidují od počátku letošního roku do 30. června letošního roku z celkového počtu 2225 dopravních nehod 54 řidičů motorových vozidel, kteří havarovali vlivem požití alkoholického nápoje.

„Novinkou pro letošní rok je komunikace s dětmi, které jsou o letních prázdninách častými spolujedoucími ve vozidlech. Jejich prostřednictvím chce Policie České republiky vyzvat k debatám o pravidlech silničního provozu celé rodiny a osádky osobních vozidel. Děti v průběhu letních měsíců od policistů při běžných silničních kontrolách obdrží dětské kvízy s oblíbenými kresbami poldíků, Barbie či Hot Wheels, které si v autě s ostatními dospělými spolucestujícími zodpoví, čímž vyvolají diskuzi na téma bezpečnost v silničním provozu. Tento preventivní projekt naváže na dopravně bezpečnostní akci vyhlášenou policejním prezidentem ke zvýšenému víkendovému provozu na počátku letních prázdnin, jejímž cílem je zejména zintenzivnění činnosti Policie České republiky na významných silničních tazích a zklidnění provozu v dopravně v rizikových časech,“ dodává David Linhart.

Veškeré preventivní aktivity na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu bude Policie České republiky nově komunikovat i prostřednictvím Twitterufacebookového profilu a You Tube kanálu, které byly k 21. červnu oficiálně spuštěny. 

Řídím, piju nealko pivo

24. července, 10.00-12.00 - Jihlava, Brněnská ulice - výjezd z Jihlavy na Brno u Cyklo Point Jihlava

Komunikace s dětmi

25. července 8.30-9.30 – Čížov

26. července 14.00-15.00 – Štoky



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
21.07.2017 09:09




0 +
 

Hlavní zprávy