Policisté v létě dohlédnou na silnice i hudební festivaly

Od začátku letních prázdnin chystají policisté na Vysočině sérii dopravně bezpečnostních akcí, už v průběhu nadcházejícího víkendu se zaměří na kontrolu všech účastníků silničního provozu a dopravně bezpečnostní akce pak budou pokračovat po celé letní prázdniny.

uniweb weby

„Řidiči osobních i nákladních aut, motocyklisté, cyklisté i chodci musí po celé prázdniny počítat s tím, že se s policejními hlídkami setkají nejen na dálnici D1 a silnicích prvních tříd, ale také na silnicích nižších tříd, zejména v lokalitách, kde se nacházejí turistické a chatové oblasti, ale také na dalších místech na území celého kraje.
Pozornost zaměříme také na chodce a cyklisty, a to nejen při dopravně bezpečnostních akcích, ale také v rámci běžného výkonu služby. Také v letošním roce se na mnoha místech našeho kraje opravují pozemní komunikace, doprava je vedena po objízdných trasách, kde je z tohoto důvodu silný provoz. Ten ještě zesílí v době, kdy budou lidé odjíždět na dovolené. Proto se na mnoha místech řidiči nevyhnou delšímu čekání v kolonách, proto je důležité, aby se při jízdě chovali ohleduplně a dodržovali dopravní značení. Jde zejména o dálnici D1, kde se modernizuje na Vysočině několik úseků, ale také o silnici I/38 mezi Stonařovem a Dlouhou Brtnicí, kde začnou opravy v polovině července. Právě tuto silnici hojně využívají řidiči k cestám na letní dovolené k moři,“ popisuje mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Během loňských letních prázdnin došlo podle informací policistů na Vysočině celkem k 742 dopravním nehodám, což je o 57 dopravních nehod méně ve srovnání s prázdninami roku 2015. Pokles představuje sedm procent. Při dopravních nehodách během loňských prázdnin zemřely na silnicích Vysočiny tři lidé, což je o tři osoby méně než za stejné období v roce 2015. „Loni bylo v průběhu měsíců července a srpna při nehodách na silnicích Vysočiny dalších 22 osob zraněno těžce (pokles o 55 procent) a 342 osob se zranilo lehce (nárůst o deset procent). Přítomnost alkoholu v dechu byla při dopravní nehodě zjištěna u 30 účastníků, v jednom případě policisté při vyšetřování nehody zjistili, že řidič je pod vlivem omamných a psychotropních látek. Výše hmotné škody způsobené při loňských prázdninových nehodách byla vyčíslena na 50 376 000 korun – jde o pokles o devět procent. Nejčastější příčinou dopravních nehod o letních prázdninách v roce 2016 v Kraji Vysočina byl nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě,“ dodala tisková mluvčí.

Policisté se zaměří také na cyklisty, především ty nejmladší. „Z našich zkušeností víme, že letní prázdniny bývají spojené především s vyšším pohybem nemotorizovaných účastníků, dětí i dospělých a ti jsou na silnicích velmi zranitelní. Často se v  silničním provozu pohybují děti i dospělí na jízdních kolech nebo bruslích a zapomínají na používání ochranných prostředků, jako jsou cyklistické přilby, chrániče a především reflexní prvky. Cyklisté si musí uvědomit, že podle zákona je cyklista, který je mladší osmnácti let, povinen použít za jízdy ochrannou přilbu. Přilba je to jediné, co v případě pádu na komunikaci nebo při střetu s jiným vozidlem, chrání cyklistovi hlavu a v mnoha případech již přilba zachránila svému uživateli život. Je proto nutné používat přilbu i tehdy, pokud je cyklistovi více jak osmnáct let,“ doplnila Dana Čírtková. 

Policisté se o letních prázdninách zaměří na veřejný pořádek na nejrůznějších kulturních, sportovních a společenských akcích. „Stejně jako loni budeme v letních měsících realizovat další kontrolní akce, při kterých se především s ohledem na prevenci zaměříme na vodní toky a dohled nad dodržováním pravidel ze strany vůdců malých plavidel a vodáků. V případě našeho kraje se v rámci bezpečnostních akcí zaměříme především na kontroly plavidel na Dalešické přehradě. Kontroly se budou týkat také vodní nádrže Švihov, na které platí přísná pravidla chování, neboť přehrada se nachází v ochranném pásmu prvního stupně,“ uzavřela tisková mluvčí. 




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
30.06.2017 06:20




0 +
 

Hlavní zprávy