Polná nominována na titul Historické město roku 2016

O titul Historické město roku 2016 za Kraj Vysočina usiluje město Polná. Ministerstvo kultury ČR, které soutěž o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových zón vyhlašuje od roku 1994, vítěze celostátního kola soutěže odtajní letos v dubnu u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel.

uniweb weby

Hodnotící odborná komise soutěže vyhodnotila přihlášky pěti měst - Brtnice, Jemnice, Polné, Telče a Třebíče. Za krajského vítěze zvolila Polnou, na druhém místě se umístila Brtnice, na třetím místě skončila Jemnice a Telč a čtvrtou v hodnocení je Třebíč.

Polná byla Historickým městem roku 2006, přesto je za deset let ve městě viditelný další posun v péči o místní památkové hodnoty,“ konstatuje vedoucí odboru péče o památkový fond telčského pracoviště Národního památkového ústavu Jana Musilová. 
Z významných akcí lze uvést především obnovu chrámu Nanebevzetí Panny Marie, obnovu Karlova náměstí a bývalého židovského ghetta, obnovu Husova a Sezimova náměstí a obnovu areálu bývalého hradu, respektive zámku. V roce 2012 a 2014 se Polná stala krajským vítězem Kraje Vysočina v této soutěži. Obnově a zachování architektonického dědictví věnuje Polná maximální pozornost a péči. Že se památky opravují, je vidět na první pohled.


„Za posledních 13 let byla provedena regenerace všech tří náměstí a obnova více než 32 fasád měšťanských domů, které směřují do náměstí. Město Polná kontinuálně, dlouhodobě a systematicky pracuje na obnově městské památkové zóny. Také intenzivně spolupracuje a komunikuje s obyvateli v městské památkové zóně a motivuje je k obnově dalších objektů,“ informoval starosta Polné Jindřich Skočdopole. 
Za povšimnutí stojí i nadstandardní spolupráce města s církví, která se odráží nejen v památkové péči, ale i ve společenském životě. „Zásadním počinem v roce 2016 bylo restaurování dvou kašen a především I. etapa restaurování varhan v děkanském kostele Nanebevzetí Panny Marie,“ dodala Jana Musilová.

Druhé místo obsadila Brtnice, která vloni zvítězila v krajském kole soutěže Historické město roku. V minulém roce ve městě obnovili krov a střešní plášť na kostele sv. Jakuba Většího, šindelovou střechu na budově radnice a restaurování se například dočkal votivní sloup Panny Marie na I. nádvoří zámku. 

Města Jemnice a Telč se dělí o třetí místo, získaly stejný počet bodů. Komise velmi kladně ohodnotila zájem města Jemnice o péči o hmotné i nehmotné kulturní dědictví. V roce 2013 byla historická slavnost Běh o Barchan prohlášena za národní nehmotnou kulturní památku. V Jemnici fungují tři trasy naučných stezek, které provázejí návštěvníky po nejkrásnějších památkách v centru města: Okruh královny Elišky, Okruh sv. Víta a Okruh sv. Jakuba. 

V případě Třebíče komise hodnotila kontinuální úsilí města o opravu všech památek a péči o veřejné plochy. Seznámila se konzervací a restaurováním kamenných sloupků tzv. trpasličí galerie na bazilice sv. Prokopa, obnovou opěrné zdi ve farské zahradě u baziliky sv. Prokopa, obnovou dvou židovských domů na ul. L. Pokorného a ul. Blahoslavova, V Mezírce. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy