Polní den na pozemcích Školního statku v Humpolci

Minulý týden proběhl na pozemcích Školního statku v Humpolci polní den, který byl zaměřen na využití kompostu na zemědělské půdě.

uniweb weby

Minulý týden proběhl na pozemcích Školního statku v Humpolci polní den, který byl zaměřen na využití kompostu na zemědělské půdě. Kraj Vysočina ve spolupráci se Školním statkem v Humpolci realizuje od letošního roku projekt pod názvem Zajištění praktického pokusu různého způsobu hnojení na pozemcích Školního statku, Humpolec s použitím biologického kompostu z místní kompostárny. „Cílem pokusu je porovnat různé způsoby pěstování pšenice při použití biologického kompostu, monitorovat celkový stav porostu, výskyt plevelů, zejména invazivních druhů a porovnat ekonomiku jednotlivých variant,“ upřesnil Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí.

Pokus je rozdělen do třech variant. V první variantě bylo použito pouze základní hnojení kompostem v dávce 20 t/ha a ve fázi odnožování byla použita kejda v dávce 30 t/ha. Kejda v tomto pokusu plní i významnou úlohu zamezení růstu plevelných rostlin. V druhé variantěu byla vedle kompostu a kejdy použita k ochraně pšenice i kombinace pesticidů. Třetí varianta, která navazuje na běžnou plochu, nebyla hnojena kompostem a ani kejdou, bylo zde použito hnojení fosforem, hnojení dusíkem v dávce cca 150 kg/ha ve třech aplikacích. Varianta byla ošetřena pesticidy proti plevelům, fungicidy proti houbovým chorobám a i insekticidy proti mšicím a kohoutku modrému. Zároveň tato varianta byla ošetřena regulátory růstu proti poléhání.


V současné době bylo při polním dnu konstatováno, že zejména kvůli průběhu počasí a velkému vláhovému deficitu je stav porostu ve všech variantách vyrovnaný. V první variantě se neobjevily žádné invazivní druhy plevelů a z ostatních druhů se zde ojediněle objevuje kokoška pastuší tobolka, chrpa modrá, violka rolní, heřmánkovec přímořský a svízel přítula.

Po sklizni bude provedeno hodnocení výnosu a ekonomické náklady u jednotlivých variant.


Tento projekt byl propojen s dalším projektem, který je realizován pod názvem „Ochrana vod – management využití kompostu vyrobeného z odpadu na zemědělských plochách v oblastech ochrany vod“. Projekt realizuje Zemědělská a ekologická regionální agentura z Náměšti nad Oslavou. V tomto porostu sleduje konkrétně možnosti indikace ztrát dusíku v jednotlivých variantách. Mezi účastníky polního dne byli mimo jiné i studenti České zemědělské akademie z Humpolce, kteří se zajímali o problematiku kompostů a diskutovali nad možnostmi jeho využití.

  • Jitka Merunková, odbor životního prostředí a zemědělství

    Krajský úřad Kraje Vysočina

  • tisk@kr-vysocina.cz

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 13.06.2018 08:11




0 +
 

Hlavní zprávy