Poslední odstávka letošního roku v Dukovanech

V pátek 14. července začalo v poledne plánované snižování výkonu třetí reaktorového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Důvodem je zahájení plánované odstávky v délce 107 dnů, během kterých energetici v reaktoru vymění pětinu paliva za čerstvé, zrealizují 68 významných technických akcí a provedou rozsáhlé kontroly zařízení pro získání aktuálních podkladů k dalšímu provoz bloku.

uniweb weby

V provozu tak budou do konce prázdnin, z důvodu modernizace druhé centrální čerpací stanice, dva ze čtyř dukovanských bloků. Dodávek elektrické energie pro spotřebitele se omezení výroby nijak nedotkne. ČEZ výrobu pokryje z ostatních zdrojů. 

Třetí reaktorový blok Jaderné elektrárny Dukovany v pátek ve 12.00 začal plánovaně snižovat výkon. Odpojení první turbíny třetího bloku od energetické soustavy je plánováno v 15.00. Elektřinu by měl přestat dočasně dodávat v 18.00. Na Dukovanech současně pokračují servisní a údržbové práce na čtvrtého reaktorovém bloku. Zhruba padesátidenní souběh odstávek obou bloků si stejně jako na jaře u bloků č. 1 a 2 vyžádala modernizace systému kontroly a řízení centrální čerpací stanice, tentokrát pro druhý dvojblok. 

Během odstávky třetího bloku bude provedeno celkem 68 technických akcí, z toho 55 investičních. Budou provedeny kontroly tlakové nádoby reaktoru, teplosměnných ploch parogenerátorů, modernizace systému vzduchotechniky třetího výrobního bloku, dokončeny kontroly svarů a dojde k výměně potrubních tras superhavarijních napajecích čerpadel. Výsledky všech těchto činností budou zapracovány do aktualizované dokumentace k žádostem o další provoz, které ČEZ podal na konci června na SÚJB. Platnost stávajícího povolení třetího i čtvrtého reaktorového bloku končí k 31. prosince 2017. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
14.07.2017 12:49




0 +
 

Hlavní zprávy