Poslední zářijový den bude v Jihlavě patřit veganství

Park Gustava Mahlera v Jihlavě se v pátek 30. září od 15.00 po třetí promění v dějiště Veganských hodů. Organizátoři akce chtějí kromě propagace veganského životního stylu a stravování vytvořit otevřený prostor pro setkávání, výměnu zkušeností a receptů a využít veřejný park pro nekomerční aktivitu.

uniweb weby

„Tak jako u mnohých fenoménů současnosti se i k veganství váže mnoho předsudků, pramenících zejména z nedostatku informací. Veganské hody jsou jednou z aktivit, které chtějí tento způsob stravování pozitivním způsobem představit veřejnosti. Návštěvníci budou mít možnost poznat, že veganství má mnoho podob a ochutnat pestrou nabídku pokrmů – ať už těch, které čerpají ze zásad zdravého životního stylu nebo těch, které se inspirují tradiční českou a slovenskou kuchyní. K ochutnání tak bude například svíčková, zvěřinový guláš bez zvěře, segedín nebo halušky s bryndzou a uzeným (tempehem). Chybět nebudou různé netradiční saláty nebo jídla světové kuchyně, od thajské, malajské či africké, až po ukrajinskou. Míša řezy, borůvkové muffiny, raw dezerty nebo tradiční česká bábovka – i tak budou vypadat lákadla pro milovníky sladkého,“ vysvětluje za pořadatele Adam Hruška.
K dispozici bude informační stánek, u kterého se návštěvníci budou moci dozvědět více o důvodech, které stále více lidí vedou ke stravování bez živočišných produktů. Dlouholetí vegani a veganky se rádi podělí o své zkušenosti, začínajícím veganům poradí, kde najít informace a jak si zajistit všechny potřebné živiny. 
„Veganské hody jsou koncipovány jako nekomerční a komunitní událost. Organizátoři uvítají, když se do akce zapojí i veřejnost. Veganské jídlo k ochutnání může přinést každý – ať už vegan či nevegan. K dispozici budou stoly, misky příbory i vybavení pro ohřev jídla. Chceme akci pojmout jako sousedskou slavnost, jídlo tedy bude k dispozici zdarma. Aktivním účastníkům proplatíme náklady na suroviny. Případný výtěžek pak bude věnován jihlavskému kolektivu Jídlo místo zbraní, který každou sobotu vaří a rozdává veganské jídlo zdarma, a to všem bez ohledu na věk, etnický původ, vyznání nebo postavení ve společnosti,“ dodává charakter akce členka organizačního týmu, Martina Hrabalová.
„Atmosféru podpoří i sound system Pothead connection a DJ Ras Ikel a Šan Pimon, díky kterým se událost ponese v rytmu reggea a dubu. Večer pak na samotné Veganské hody naváže multižánrová afterparty v hudebním klubu Bezvědomí, ve kterém zahrají kapely Lex, Kolona, Raving Ed nebo Macgyver. O párty až do brzkých ranních hodin se postarají TOYLETTEAPOT CREW a MC Broko nebo DJ Dadyš
Veganské hody navazují na podobné úspěšné akce, které se konají v Praze, Brně, Bratislavě i dalších evropských městech. Loňského ročníku se účastnilo přes dvacet kuchařů a kuchařek a návštěvníci měli možnost vybírat z téměř šedesátky pokrmů – slaných i sladkých, teplých i studených. Celkem se vydalo více než tisíc ochutnávkových porcí jídla,“ uzavírá Eva Nováková. 
Více informací na Facebooku.
Veganské hody Jihlava se konají v parku Gustava Mahlera v Jihlavě pátek 30. září od 15.00 do 18.00.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 29.09.2016 16:16




0 +
 

Hlavní zprávy